ro | en

Șantier deschis: Biblioteca din Militari

București, România
Autori: arh. Cristian - Daniel Borcan, arh. Alexandru Axinte / studioBASAR
Colaboratori: Îndrumători: Alex Axinte + Cristi Borcan (studioBASAR), Tudor Elian (UAUIM), Bogdan Iancu (SNSPA)
Participanți “Școala de Oraș”: Diana Buța, Anca Crețu, Lucian Călugărescu, Matei David, Magda Juravlea, Ana-Dora Matei, Anisia Mouhamed, Andreea Nicuț, Andrei Suhan, Iris Șerban, Alecs Vasiliu
Voluntari inaugurare: Adi Bratu, Ana-Maria Bucur, Cosmina Balint, Andrei Staicu, Alin Voitescu
Bilbliotecari BMB: Daniel Ciobanu, Anca Ivan, Cristina Popovici, Gabriela Toma, Anca Râpeanu, Liliana Radu

Comentariul autorului

După 5 ani de hibernare şi 6 luni de program „Şcoala de Oraş”, biblioteca „Gheorghe Lazăr” din cartierul Militari s-a redeschis. „Şcoala de Oraş” este un program de educaţie aplicată, în cadrul căruia studenţii participanţi angajează condiţia urbană autentică.
După ce am stat de vorbă cu vecinii, cu utilizatorii şi cu bibliotecarele, am deschis temporar biblioteca, am testat diverse activităţi, am colectat păreri despre cum s-ar putea transforma o bibliotecă de cartier. În etapa de atelier de idei am transformat informaţiile acumulate în scenarii de amenajare.
Parţial realizată în cadrul unui atelier de lucru, amenajarea a pus în valoare principala resursă a bibliotecii identificată de utilizatori: spaţiul, rămas gol, cu mobilier flexibil, neocupat de rafturi în exces. Astfel, biblioteca poate funcţiona ca un spaţiu de schimb cultural, convivial şi de socializare, unde cartea rămâne un catalizator, fără să domine organizarea spaţială.
Finalul proiectului „Şcoala de Oraş” înseamnă începutul bibliotecii „Gheorghe Lazăr” într-o formulă nouă, de şantier deschis către utilizatorii săi, în care continuarea amenajării spaţiale şi designul activităţilor rămân deschise contribuţiei utilizatorilor.
https://www.facebook.com/1708614112691671/photos/?tab=album&album_id=1774441289442286
https://vimeo.com/171979478



Alte lucrări cu aceiași autori:

2016
arhitectura spațiului interior
Partener: Greentek