ro | en
  • Premiul secțiunii „Amenajări interioare”

Clădire de birouri – bd. Nicolae Grigorescu

Autor: arh. Anca Mitrache
Coautori: arh. Georgică Mitrache, arh. Vasilica Bondor Negraru, arh. Liviu Brad
Birou de proiectare: TOTAL AMI DESIGN

Comentariul autorului

Spatiul proiectat se vrea astazi o reprezentare de decor subordonat regulilor de compozitie si inlauntrul caruia se petrec activitatile. Ceea ce se pierde este insa capacitatea arhitecturii de a semnifica si de a simboliza, adica acea dimensiune poetica a sa. Asadar este vorba despre regasirea unei noi experiente a raporturilor volumelor cu spatiul in masura unor reprezentari care au fost parasite in favoarea unor “certitudini” metafizice. Daca am privi lucrurile din acest punct de vedere, munca in interiorul meseriei ar parea mai semnificativa si mai motivata. O motivatie care provine din politica sau din economie, dar care se ataseaza in mod existential lumii, vietii cotidiene cu scopul de a distruge abstractiile si alienarile si de a conduce catre esenta “lucrurilor”.

Conceput ca un volum unitar gazduind functiuni caracteristice unei zone mixte a Bucurestilor anilor 2000 – birouri-showroom, spatii intruniri, dar si birouri organizate separat, parcaj in subsolul cladirii, anexe (centrala termica, post de transformare, adapost ALA etc.), volumul rezolva intr-o maniera extrem de eficienta complexitatea unui astfel de program.

Astfel, intr-o zonã perimetrala a capitalei, pe Bd. Nicolae Grigorescu, a fost proiectat si realizat un imobil de birouri parter, si 2 etaje. Arhitectura clãdirii încearcã sã îmbine prin detalii tehnice si volumetrice diferentele de înãltime ale constructiilor din zonã. În ideea unei dezvoltãri viitoare a acestei zone centrale a orasului, au fost respectate impunerile de retragere a imobilului de la artera de circulatie importantã prevãzându-se în acelasi timp un regim de înãltime adecvat, capabil sã primeasca functiuni ale orasului aflat într-o continuã dezvoltare. Ansamblul construit a încercat sã orienteze si sã organizeze într-un mod cât mai propice birouri si spatii de intrunire, show room.

La parterul clãdirii a fost prevãzut accesul principal iar etajele 1si 2 gazduiesc spatiile pentru birouri si Sali de sedinte. Accesul spre subsolul cu anexe, precum si un birou organizatoric se face fie direct din rampa de acces parcaj fie pe scara interioara de acces si legatura cu restul spatiilor. Mezaninul gãzduieste spatiul principal de birouri de tip covor si cu anexele aferente.



Alte lucrări cu aceiași autori: