Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2016 » arhitectură rezidențială – locuințe individuale
ro | en

Casa cu cer

București, România
Autor: arh. Raluca BOROȘ / SC Roof Architecture SRL
Colaboratori: Structura: SC Estacons Proiect SRL
Instalatii: ing. Cristina Ghita, ing. Dan Patenteu
Fotografii: arh. Andrei Margulescu

Like

Comentariul autorului

“dă-mi un colț de cer și ți-l voi face casă”
Proiectul reprezintă răspunsul nostru în cadrul dialogului iscat între un teren amplasat într-o parcelare foarte regulată și îngustă, un calcan și o familie pe cât de tânără pe atât de discretă.
În consecință, aspectul exterior reprezintă negocierea tranșantă rezultată din studiul amplasamentului. Conformarea la vecinătăți a dus la un gest volumetric integrator, către o abordare materializată prin preluarea și translatarea orizontală a golurilor existente pe fațada principală.
Relația intimă între spațiul interior și cel exterior a generat compoziția ansamblului. Ferestrele sunt astfel conformate încât perspectivele favorabile ale străzii să participe la ambientul interior.
Fațada laterală se rupe în zona intrării, “desfacere” punctata de o muchie-coajă ce se abate de la planul vertical. Decupajele create favorizează paliere de tranziție, de filtrare între spațiul public și cel privat.
Ultimul nivel se retrage cu modestie de la planul vertical al fațadei lăsând loc unei terase generoase. De aici se pot observa rămășițele unui București din alte timpuri.
Fară a căuta epatarea, arhitectura acestei locuințe a încercat să înțeleagă natura locului în care urma să se așeze.



Alte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2018, secțiunea Amenajări de interior
Metamorfoza spațiului medical
arh. Raluca BOROȘ
Ediția 2017, secțiunea Arhitectura spațiului interior
BariClinic Spitalul Monza / Arhitectura unui concept medical modern
arh. Raluca BOROȘ, arh. Roxana IONIȚĂ
Ediția 2014, secțiunea studii și proiecte
Conversie centru sustenabil școala de vară „Stejarul” Giurgiu
arh. Raluca BOROȘ