Nominalizare

Lecția Las Vegas

Autori: Magda TEODORESCU – coordonator traducere, arh. Toader POPESCU – revizuire și control științific, arh. Miruna STROE – revizuire și control științific, grafică și paginare, arh. Tudor PATAPIEVICI – asistent traducere
Colaboratori: Postfață: arh. Mihaela Criticos
Grafică ilustrații cu text: arh. Irina Tulbure

Lecția Las Vegas rămâne un reper major al istoriei arhitecturii, al teoriei de arhitectură și de urbanism, cum și al istoriei teoriei - în primul rând prin pledoaria, relevantă pentru momentul istoric al apariției cărții, pentru o arhitectură semnificantă și pentru o relație cordială între om și cadrul construit.
Pe lângă numeroase imagini, diagrame și tabele, cartea include un text concis, dar de o surprinzătoare densitate și complexitate - în același timp o critică viguroasă la adresa unui modernism „academic” sec și distant, închistat în propriile dogme, o pledoarie pentru redefinirea arhitecturii ca limbaj, în paralel cu reconsiderarea simbolismului și a ornamentului arhitectural, un model și o metodă de analiză morfologică urbană, o schiță a unui posibil tratat de arhitectură și de teorie urbană pentru finele secolului XX.
Versiunea română a cărții, parte a unui program de traduceri de texte fundamentale pentru istoria și teoria arhitecturii, reprezintă un act cultural necesar pentru cunoașterea, difuzarea în cercuri mai largi și reevaluarea unei lucrări teoretice de referință.

Alte lucrări cu aceiaşi autori:

Ediţia 2017, secţiunea Cercetări și viziuni prin arhitectură – carte de arhitectură
Nominalizare
Kenneth Frampton, Arhitectura modernă: o istorie critică
Magda TEODORESCU, arh. Miruna STROE, arh. Ilinca PĂUN CONSTANTINESCU, arh. Toader POPESCU
Ediţia 2016, secţiunea carte de arhitectură
Premiul secțiunii „Carte de arhitectură”
Locuirea între proiect și decizie politică. România 1954-1966
arh. Miruna STROE
Ediţia 2015, secţiunea carte de arhitectură
Premiul secțiunii Carte de arhitectură
Proiectul feroviar românesc (1842-1916)
arh. Toader POPESCU
Ediţia 2015, secţiunea carte de arhitectură
Cincinat Sfințescu, începuturile urbanismului românesc
urb. Andreea UDREA, arh. Toader POPESCU, arh. Irina CALOTĂ, arh. Ilinca PĂUN CONSTANTINESCU
Ediţia 2015, secţiunea carte de arhitectură
Indigenous Aliens. Mediators of Architectural Modernity
arh. Toader POPESCU, arh. Ana Maria ZAHARIADE, arh. Miruna STROE, arh. Radu PONTA, arh. Ilinca PĂUN CONSTANTINESCU, arh. Daniela CALCIU, arh. Monica SEBESTYEN, Magda TEODORESCU, arh. Horia Radu MOLDOVAN, urb. Andreea UDREA, arh. Irina CALOTĂ, arh. Gabriela TABACU, arh. Tudor ELIAN, arh. Irina BĂNCESCU, Kázmér KOVÁCS
Ediţia 2012, secţiunea arhitectură / locuințe
Casa Tudor
arh. Toader POPESCU