ro | en

Kengo Kuma - Anti-Obiect: Disoluția și Dezintegrarea Arhitecturii

Autori: arh. Mihaela Pelteacu – coordonare traducere și îngrijire ediție, arh. Daniela - Maria Puia – coordonare traducere și îngrijire ediție
Colaboratori: Traducător: Alexandra Purnichescu
Asistent editorial: Maria Mănescu

Comentariul autorului

La 9 ani de la prima ediție în limba engleză, „Anti-Obiect” reprezintă unul dintre puţinele texte scrise de arhitecţi, conceput sub forma unui eseu comprehensiv, axat nu atât pe istorie şi teorie ci mai degrabă pe autoevaluarea şi reorientarea viziunii unui arhitect aflat la jumătatea carierei. Aşa cum mărturisește, Kuma dezbate Obiectul (Arhitectura ca obiect), exprimându-şi ideile sale inovatoare în opoziţie cu arhitectura opresivă, autosuficientă, evidențiind totodată limitele acestei abordări. Interesul său major se concentrează asupra golului, spaţiul imaterial, greu de surprins dar încărcat cu semnificaţii - un mediu de relaţionare și comunicare care uneşte oamenii şi plasează clădirea într-o relaţie de armonie cu natura.
Kuma discută critic o serie de proiecte concepute de biroul său, cheia de lectură a textului fiiind lucrarea Hyūga Residence, realizată de Bruno Taut. Tonul scrierii aparţine deopotrivă manifestului şi confesiunii, arhitectul distanţându-se atât de realizări contemporane egocentrice, izolate de mediul înconjurător, dar şi de propriile producţii de arhitectură realizate în perioada de debut.
Cartea a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România din timbrul arhitecturii.Alte lucrări cu aceiași autori: