ro | en
O sală de clasă ca acasă
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări corporate și retail”

O sală de clasă ca acasă

Autori: arh. Miruna Pavoni
Birou de proiectare: Pavoni Studio

Colaboratori:
Constructii: Vely Dens SRL
Consultanta PR: Graffiti PR
Mobilier: Mirplay School

Comentariul autorului

În contextul în care adaptabililitatea reprezintă o super-putere într-o realitate imprevizibila și în permanentă schimbare, prin designul propus, am căutat ca arhitectura spațiului să încurajeze dezvoltarea personală, punând accent pe elev, colaborare și pe activitățile desfășurate.

Pentru a realiza acest lucru, ideea din spatele proiectului s-a bazat pe 3 principii fundamentale:

1. Regândirea mobilierului
În momentul propunerii tipului de mobilier s-a avut în vedere nevoia de mobilitate, flexibilitate și colaborare a elevilor și cadrelor didactice, într-un mediu în care aceștia să se simtă în largul lor. Pe de o parte, pupitrele elevilor au fost înlocuite cu stații de lucru flexibile, care pot fi configurate cu ușurință în diverse geometrii, încurajand lucrul individual, în perechi sau în grupuri mici. Pe de altă parte, catedra a fost transformată într-un post smart și ergonomic care alternează între poziția de șezut și stat în picioare, integrandu-se perfect în sala de clasă într-un mod prietenos. Tot mobilierul a fost proiectat cu atenție pentru a fi accesibil copiilor într-un mod confortabil, țînând cont de raportul vârstă-înălțime.

2. Sala de clasă centrată pe elev
Atenția a fost mutată de la mediul de învățare centrat pe profesor – în care procesul de învățare se întâmplă unidirecțional de la profesor la elev – către un mediu centrat pe elev, permițând astfel ca procesului de învățare să fie unul captivant și variat. S-a demonstrat științific că învățarea este cea mai valoroasă atunci când cu toții învățăm unii de la alții. Proiectul de amenajare a obținut acest lucru în principal prin tipologia mobilierului, dar și capacitatea de a crea diferite zonificări în funcție de tipul de activități care se desfășoară.

3. Interacțiune 360 de grade
Am considerat interacțiunea 360 ca o caracteristică fundamentală pe care ar trebui să o îndeplinească orice clasă actuală. Cu alte cuvinte, nu vor mai exista conceptele de „fața clasei” sau „spatele clasei”, care pot creea stigmatizări nedorite, ci vom avea un spațiu global în care pe fiecare perete sau latura se întâmplă altceva. Prin urmare, doi pereți adiacenți au fost transformați complet în suprafețe de scris pe toată înălțimea, în timp ce pe un alt perete regăsim o zonă cu gradene prevăzuta cu perne moi și tablete de scris mobile, ce poate găzdui un colt de recreere sau povești la gura sobei într-un cadru informal. Tabla magnetică mobilă prevăzută suplimentar poate fi poziționată și rotită după nevoie. Ca parte a procesului de învățare, am prevăzut un cadru metalic personalizabil cu mesaje, citate, idei, programe, lucrări ale elevilor sau orice altceva.

Designul interior al spațiilor educaționale are o mare responsabilitate pentru contribuția sa activă la procesul de învățare. Având în vedere acest lucru, proiectul a evitat decorațiunile excesive și cromatica contrastantă doar de dragul unui spațiu „vesel”. În schimb, am ales să fim promotorii spațiilor educaționale care oferă elevilor libertatea de exprimare și creștere. Designul spațiilor educaționale tinde să fie unul dintre principalii susținători ai încrederii în sine a elevilor, oferind o varietate de medii de învățare adaptate fiecărui tip de personalitate. Superputerea clasei întră în scenă atunci când fiecare elev își poate dezvolta propriile subiecte de interes și poate crește armonios ca parte a unei comunități.

Proiectul sălii de clasă este destinat clasei zero din cadrul Școlii Apostolache, Prahova și face parate din programul “O sală de clasă ca acasă” dezvoltat de Procter & Gamble.

Comentariul juriului

A fost apreciat efortul făcut pentru regândirea unui spațiu uzual de sală de clasă, care sigur ne-a marcat pe mulți. Efortul a fost multidirecțional, axat pe dezvoltarea aptitudinilor elevilor, nu pe programe rigide, din ce în ce mai greu credibile astăzi.Alte lucrări cu aceiași autori: