ro | en
Microsoft HQ România
  • Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări corporate și retail”

Microsoft HQ România

Autori: arh. Corvin Cristian, arh. Adrian Oancea, arh. Șerban Roșca, arh. Claudiu Bică, arh. Alina Stoica, arh. Iulian Ungureanu, arh. Ana Mălăianu, arh. Alia Al-Jabbari, arh. Tudor Coraci, arh. Petru Lăluț, arh. Vlad Hani
Birou de proiectare: Corvin Cristian Studio, Plusminus Arhitectura, Workroom Architecture, AIM Studio

Colaboratori:
Beneficiar: Microsoft România
Arhitectură clădire: Westfourth Architecture
Manager de proiect: Bates International
Dezvoltator: Skanska
Executant fit-out: Bog’Art
Structura: Popp & Asociații
Instalații: MC General Construct Engineering
Iluminat: Greentek Lighting
Compartimentări și confecții speciale: Arcade Group
Pardoseli: EPA Floor Studio, Decor Floor
Mobilier custom: Arcade Group
Mobilier standard: Corporate Office Solutions (COS)
Foto: Adrien Guitard, Corvin Cristian

Comentariul autorului

Microsoft HQ România aduce un omagiu unui sit istoric și simbolic pentru dezvoltarea tehnologiei și științei în România. Preia elemente de limbaj atât de la Universitatea Politehnică, cât și de la moștenirea industrială bogată a zonei. Clădirea sediului Microsoft vizează certificarea Well Gold. Scopul a fost obținerea unui mediu de lucru care încurajează starea de bine, socializarea și creativitatea, dar într-un mod cu totul diferit față de clasicul birou al unei companii de tehnologie.

Ne-am inspirat din istoria zonei, motiv pentru care designul prezintă elemente de moștenire industrială, familii de forme, materiale și texturi care amintesc de istoria locală dar care surprind și esența modernității prin linii simple, geometrice, aerodinamice, finisaje curate și tehnologie.

Proporția clădirii (lungă și îngustă) a implicat evitarea colțurilor ascuțite și contondente și, în schimb, utilizarea de forme sinuoase și colțuri rotunjite pentru a obține un spațiu plăcut de parcurs. Pereții curbați din sticlă sunt un simbol de victorie tehnologică, dar și un memento al arhitecturii anilor '30, perioada de fondare a României moderne. Planșeul de beton a fost tăiat pentru instalarea unei scări sculpturale care unește hub-urile sociale ale fiecărui etaj. Scara este o metaforă a aței și a țesăturii, legată de prestigioasa fabrică de confecții istorică vizibilă peste drum ("APACA"). Tiparul găurilor perforate este un simbol modern internațional al „epocii mașinii”. În ciuda referințelor care fac trimitere către un trecut industrial și un viitor tehnologic, spațiul este cald și plăcut prin utilizarea de forme curbe, prietenoase, materiale naturale și culori pastelate: furnir natural (pin, frasin, stejar), pâslă naturală de lână pentru elemente absorbante acustice, tratamente de tavan din fibra de lemn și pereti acustici din pluta.

Comentariul juriului

Contextul pandemic a accelerat o tendință deja existentă de reformulare a spațiilor de lucru într-o clădire de birouri: să acomodeze o varietate de conduite, încurajând inițiativa, productivitatea și exprimarea personală a talentelor într-o cultură de companie. Comunicarea dintre arhitect/designer și beneficiar devine esențială pentru reușita unui proiect de amenajare corporate. Prin aceasta se remarcă proiectul Microsoft HQ România în primul rând, fiind rezultatul unei comunicări consecvente între echipa de arhitecți și beneficiar, în toate etapele de implementare a proiectului, aducând împreună o filozofie de companie clară într-un ansamblu coerent de spații divers funcționale destinate productivității. Declinarea spațiilor pentru colaborare dar și a spațiilor personale de lucru, de studiu sau recreative este intuitivă. Mai mult decât atât, în urma cercetării detaliate a resurselor decorative oferite de istoria bogată a spațiului industrial în care se află clădirea, proiectul are o identitate în care caracterul local și cel al unei companii globale coexistă ponderat. Proiectul se remarcă prin coerența spațiilor pe parcursul diferitelor funcțiuni de etaj, dar si prin ingeniozitatea cu care reușește să ofere varietate diferitelor niveluri pentru a rupe monotonia. Unul dintre punctele cheie ale proiectului îl reprezintă scara nou introdusa care face legătura nu intre diversele spatii de birou ci intre zonele de relaxare, în încercarea de a evita izolarea pe nivel astfel încurajând interacțiunea.



Alte lucrări cu aceiași autori: