ro | en
Sediu Central Valea Izvoarelor Senior Living

Sediu Central Valea Izvoarelor Senior Living

Autori: arh. Tudor Boacșă, arh. Cosmin Tolbeș

Colaboratori:
Structura: ing. Laurențiu Zărnescu (House Inovative SRL)
Instalații: ing. Alexandru Marin (Globagl Proiect SRL)
Execuție: Socot SA
Beneficiar: Valea Izvoarelor Senior Living
Design Interior: Lemon Interior Design SRL

Comentariul autorului

Dorința beneficiarului a fost să reușim împreună să generăm în locul unei clădiri vechi, degradate, fără valoare arhitecturală, o clădire nouă, cu un design contemporan, care să fie remarcată și în care să poată funcționa birourile propriei companii. În acest sens, implicarea și credința constantă în reușita lucrului fără compromis, a făcut ca beneficiarul să ne devină partener mai degrabă decât doar client, fiind direct implicat în înțelegerea și rezolvarea detaliilor.

Situl este amplasat într-o zona rezidențială splendidă din Târgu Mureș, pe un teren cu o deschidere foarte îngustă pentru suprafață pe care o acoperă, având prezentă o clădire veche în stare de degradare avansată. Provocarea a fost să generăm o clădire nouă care să poată îmbina aerul unui spațiu de birouri reprezentativ cu caracterul profund rezidențial al zonei în care este amplasată, integrată cât mai bine în specificul local, care să fie o prezență notabilă dar fără a agresa vizual zona în care se află.

A rezultat un sistem dual de folosire a spațiului, îmbinând funcțiunea de clădire de birouri cu cea rezidențială, în care ajutându-ne de pantă naturală a terenului, am reușit să ascundem toate funcțiunile cu caracter tehnic la demisol, astfel încât parterul înălțat și mansarda să respire libere. Parterul este dedicat birourilor, iar etajul este rezervat unui birou privat, legătură între cele două spații fiind pusă în dialog permanent cu exteriorul într-un mod cât mai transparent și mai sincer.

Volumetria clădirii urmărește structurarea pe verticală a registrelor parterului și mansardei, forțând grafica unei case specifice zonei, cu cornișă și saceac, dar interpretând-o în așa fel încât să maximizeze spațiul util al interiorului atât în volumul mansardei cât și în cel al parterului. În mod evident, profitând de poziția ascendentă și de deschiderea către valea Mureșului, toate spațiile beneficiază de suprafețe vitrate mari, care să maximizeze și să deschidă dialogul interior-exterior al unui spațiu de birouri folosit rațional și confortabil.

Acoperișul este întrerupt de o terasă ascunsă în volum, astfel încât să deschidă o cât mai amplă perspectiva a interiorului mansardei către orașul Târgu Mureș și apusul soarelui peste dealurile Mureșului.

Organizarea spațială interioară a fost centrată pe ideea de dezvoltare a unei comunități mai degrabă decât a rezolvării unei simple adunări eficiente a colegilor de birou în același loc. Astfel, spațiul comun, atât interior cât și exterior, este structurat ca un continuum, fiind ușor accesibil și vizibil din toate punctele terenului. În acest sens, de-a lungul traseelor interioare și exterioare sunt organizate diverse puncte de belvedere și adunare, care servesc utilizatorilor încurajându-i să interacționeze.

Materialele de finisaj alese sunt moderne, îndrăznețe, exprimând totodată stabilitatea dar și o anume eleganță a trecerii timpului. Betonul aparent urmărește toate spațiile comune exterioare, creând o imagine coerentă a spațiului amenajat prin simplitate și atenție la detalii.