ro | en
Complexul de birouri Campus 6
  • Distincția ALLBIM NET

Complexul de birouri Campus 6

Autori: arh. Vladimir Arsene, arh. Silviu Chițu, arh. Călin Negoescu, arh. Antoniu Craiovan, arh. Alexandra Macoveiu, arh. Ioana Manu
Birou de proiectare: Westfourth Architecture SRL

Colaboratori:
Rezistență: Popp si Asociatii
Instalații: MC Construct
Dezvoltator, Antrepriză Generală: Skanska Development și Skanska Construcții

Comentariul autorului

Complexul de birouri Campus 6, este amplasat în zona de vest a orașului, la intersecția bulevardelor Vasile Milea și Iuliu Maniu, în vecinătatea complexului comercial AFI.
Conceptul va fi dezvoltat în câteva etape. Complexul cuprinde în momentul de față clădirile Campus 1 și Campus 2/3. Clădirea Campus 4 este în curs de proiectare. Dispoziția clădirilor pe teren a avut în vedere mai mulți factori printre care au fost: orientarea geografică, accesele pietonale și vehiculare, precum și organizarea unui spațiu public central ce parcurge situl de la nord la sud.
Clădirile, dezvoltate în scop speculativ imobiliar, sunt în prezent închiriate unor mari companii transnaționale, Microsoft fiind principalul chiriaș, ocupând aproape în întregime clădirile Campus 2 și 3. Configurația spațială, cu nucleu central și spații mari între nucleele de circulații verticale și anvelopa exterioară, a avut ca scop flexibilitatea maximă ce permite o eventuală distribuție ”multi tenant“ pe fiecare etaj și reconfigurări spațiale în cadrul aceluiași chiriaș. Clădirile au toate câte două subsoluri pentru garajul subteran și 10 etaje de birouri. O pistă de alergări înconjoară etajul tehnic retras, pe acoperișul clădirii Skanska 2/3.
Fațadele prezintă configurații diferite în funcție de orienatrea geografică, două pentru Campus 1 și trei pentru campus 2/3. Pereții cortină, sunt concepuți în sistem de panouri “unitized” în toate alcătuirile fațadelor. Sistemul asigură nu numai o execuție rapidă, independența de condițiile atmosferice, cât și un nivel tehnic superior specific prefabricării uzinale. În același timp, panourile permit o independență de mișcare, optimă pentru deplasări la forțe orizontale. Alternarea între registre orizontale și registre cu panouri sau lamele verticale, crează diversitate și dinamism într-un complex de mari dimensiuni, cu fronturi lungi de fațade. Configurarea geometrică generală a complexului a urmărit atât diferențiere cât și continuitate de spații. Zona centrală dintre clădiri, într-o amenajare complexă, cu comerț și alimentație la nivelul terenului, parc, auditoriu, zone de odihnă și contact social în centru, permite o întrepătrundere de spațiu public urban cu cel public corporatist într-o alcătuire profund urbană



Alte lucrări cu aceiași autori: