ro | en
Dacia One
  • Distincția pentru Management, calitate și complexitate în spațiul construit

Dacia One

Autori: arh. Daniela Elena ZERVA, TNA 2031, arh. Adrian Emilian ZERVA, COAUTORI arh. Mihaela SIMA
Birou de proiectare: STUDIO 10M – ZERVA, CROITORU, MEDVEDOVICI ARHITECTI ASOCIATI SRL

Colaboratori: COLECTIV DE ELABORARE, ARHITECTURA / GENERAL DESIGNER, STUDIO10 M – Alexandru SIMA , Andreea CEL MARE ,Adrian BUTURCA, Diana SBURLEA, OUTBOX STUDIO - Gruia DUMITRESCU ,Petru DARIDA , Dimitrie ZERVA, REZISTENTA ,CALCULUL STRUCTURILOR , Prof Dr Ing Mircea Crisan, DIA CONSULTING ENGINEERING – Dan IANCU ,Dragos KNAPPE, Gabriel FLOREA, Cleopatra DOIBANI, ITERUM CONSTRUCT -Iulia CRAIOVEANU , Vlad PETRESCU, INSTALATII TEHNICE ECHIPAREA CLADIRII, PIPE DESIGN -Eugen MANDRIC , Bigdan POPESCU, Laurentiu ONEL,Ionut ENACHE, COMPONENTE ARTISTICE, DAN ART Dr.Ioan Darida expert restaurator , Dr. Dana POSTOLACHE expert restaurator, Marian DABULEANU expert, CONSULTANTI LA EXECUTIE RESTURARE LUCRARI PIETRARIE – Vali STEFAN ,Gabriela CARPOV, EXPERTIZE ,STUDII ISTORICE SI DE SPECIALITATE -Dragos Marcu ,Madalin Coman , Cristian Holban , Loreta Batali Ruxandra Nemteanu, DOCUMENTATII URBANISM, ADEST Petre Nastase Iulia Tomu, ANTREPRENOR GENERAL – KESZ CONSTRUCTII ROMANIA – Hunor HAJNAL,Nandor NAGY, Zsolt KOTRO, MONITORIZARE - POPP SI ASOCIATII, DEZVOLTATOR, ATENOR SA- Sorin DUMITRASCU -Country Manager/Director de tara, PROJECT MANAGEMENT, ATENOR ROMANIA – Dan CATALINESCU , Razvan JIGA , Valentin VERDES

Comentariul autorului

Proiectul “DACIA ONE” reprezinta o dezvoltare de tipul “mixed use “ cladire comerciala semi publica situata in Bucuresti pe Calea Victoriei intr un areal cu nenumarate cladiri reprezentative pentru stilurile arhitecturale care in timp si-au pus amprenta asupra tesutului urban.
Maniera de abordare a proiectarii s-a bazat pe o competitie privata , cu invitati , o cerere de idei si in acelasi timp de o competitie de selectare a partenerului pentru aceasta dezvoltare
Echipa de proiectare , complexa a inclus arhitecti, experti ai Ministerului Culturii, experti geo si de structuri, experti in restaurare, specialisti MCC, specialisti in proiectarea de structuri si echipare tehnica a cladirilor.
Tinta proiectului a constituit-o restaurarea cladirii monument si in acelasi timp completarea identitatii arhitecturale a unuia dintre punctele fierbinti din zona centrala respectiv intersectia Dacia cu Calea Victoriei
Cea mai mare provocare a fost integrarea contructiei revitalizate si restaurate a Casei Cesianu , monument listat si protejat datand din 1889 – prima caldire de locuit cu fatada integral din zidarie din piatra din Bucuresti- cu corpurile nou realizate, dar si cu tesutul urban al zonei protejate.
“Casa Cesianu” a fost minutios eliberata de elementele parazitare , consolidata, reparata iar componentele artistice refacute si restaurate. Din imobilul parazitar al teatrului fostei colonii sovietice construit in anii `50 a fost pastrat in urma studiilor istorice , strict pentru memoria colectiva , dar neavand valoare architecturala sau istorica, peretele dinspre Bulevardul Dacia. A fost eliberata fatada de est casei monument, pana acum ascunsa de cladiri parazitare , restaurata cu grija, si redata orasului prin creerea unei mici “curti de onoare” .
Fatada poligonala a corpului nou, asemeni unei cortine de catifea reamintind de existenta unui teatru in acea zona , ofera o reflectie multifatetata a casei monument, pietonului. Racordarea la fondul construit existent a fost principala preocupare a echipei de proiect.
Pe Calea Victoriei, noul sector de fatada de sticla si piatra, invita privitorul la o reflectie asupra modului in care stilul modernist, international al anilor 1930 s-ia pus amprenta asupra dezvoltarii orasului.
Utilizand elemente de limbaj architectural ce reamintesc de fatada splendida de piatra a cladirii invecinate a fostului Palat al Administratiei Monopolurilor de Stat , arcele neutre se compun cu macro registrele verticale ale Casei Cesianu.
Volumetric, cladirea noua este rezolvata “in trepte” conectand cu grija – la cornisa -imobilele existente invecinate, sugerand un conglomerat care se inscrie in tesutul urban. Fatada realizata din placaje minerale ce reamintesc de finisajul de tip tencuiala cu ferestre impuscate face legatura cu existentul fara sa intre in contrast cu fatadele de la cele doua bulevarde.
Intregul volum al compozitiei urbane este “invelit” cu o retea metalica din elemente geometrice ce aduce aminte de elementele metalice cu rol decorativ ce acopereau suparfetele de sticla ale imobilelor Art Deco din Bucuresti
Aceasta tesatura metalica este ca un voal care dezveleste partial anumite sectoare ale cladii ,invitand la o explorare a interiorului.
Datorita designului de fatada “prestigiul vechii arhitecturi restaurate se intalneste cu prospetimea noii arhitecturi tehnologice
Dupa repetate incercari desfasurate timp de mai bine de 30 de ani, ansamblul Cesianu devine din nou un reper architectural semnificativ in centrul orasului.



Alte lucrări cu aceiași autori: