ro | en
METABUCĂTĂRIA
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectura amenajărilor interioare / expoziții, standuri și scenografie”

METABUCĂTĂRIA

Autori: Brîndușa Tudor, Anca Cioarec, Andrei Giurgiu, Ștefan Nechita
Birou de proiectare: stardust architects + atelier vast

Colaboratori:
Organizator: Kunsthalle Bega
Curator: Anca Verona Mihuleț
Producție instalație: Atelier Vast
Producție recipiente ceramice: Studio Mud
Practici expuse: Atelier Tron, Atelier Terrapia, Culinaria, Grădina Istorică, Ierburi Uitate, Living Cities Architecture
Co-finanțatori: Ordinul Arhitecților din România (Timbrul de arhitectură), Centrul de Proiecte Timișoara, AFCN
Partener: Greenfeel Ronaț Timișoara
Foto: Alexandru Todirică, Vlad Cîndea (Kunsthalle Bega)

Comentariul autorului

Metabucătăria este o instalație care reunește cinci inițiative relevante pentru o posibilă rescriere a fenomenului de producție spațială.
Ele propun recuperare a unui meșteșug, lucrul cu anumite materiale, respectiv resurse locale sau revitalizarea unor practici sociale și spațiale care pot constitui modele sustenabile. Astfel, contribuie la constituirea unui vocabular alternativ pentru specialiștii mediului construit atât prin caracterul lor interdisciplinar, fiind punți de legătură cu alte domenii, precum și prin pionieratul pe care îl fac în reactualizarea unor materiale sau tehnici la îndemână, care aparțin istoriei unor locuri și care au putința de a revitaliza comunități sau de a reinforma asupra identității pe care o generează relația dintre oameni și loc.
Metabucătăria aduce la aceeași masă dialogurile dintre arhitectură, experimente cu materiale naturale pentru construcții, legumicultură, gastronomie, arte textile, tâmplărie și ceramică, și implicit, firele sociale invizibile pe care acestea le re-generează.
Pe parcursul celor șase luni, la masa Metabucătăriei sunt invitați coordonatori ai Asociației de-a arhitectura pentru a susține ateliere pentru copii pe tema unor narațiuni posibile din viitor, pornind de la instrumentarul practicilor expuse de cei 5 metabucătari.
Suportul de expunere este proiectat și produs de Atelier VAST, atelier de prelucrare a lemnului inițiat de un grup de arhitecți, iar recipientele sunt produse de Roxana Bâra, ceramistă cu formare de arhitect de la Studio Mud. Hârtia etichetelor de pe masă este produsă manual de Stardust Architects din hârtie reciclată.
Metabucătarii sunt:
* Grădina Istorică și Ierburi Uitate, proiecte care vizează recuperarea de rețete gastronomice istorice și cultivarea unei grădini cu soiuri vechi de legume (Mona Petre -IU+GI, Machidon Andreea-Daniela -GI, Mihai Petrescu-Puică GI, Petronela Camen-Comănescu-GI, Alina Adăscăliței-GI)
* Atelier TERRApia, revitalizarea arhitecturii de pământ (Alina Negru și Alessandro Serra)
* Living Cities Architecture, recuperarea sau generarea de noi materiale de construcții pe bază de cânepă (Andreea Mihai și Vlad Sadici)
* Atelier Tron, textile naturale vopsite cu plante (Andreea Tron)
* Culinaria, procese de fermentație ( Magda Vieriu)
Metabucătăria face parte din expoziția Cronicile viitorilor supereroi curatoriată de Anca Verona Mihuleț la Kunsthalle Bega.
Kunsthalle Bega este un spațiu unde se expune, se discută și se gândește artă contemporană, dedicat în special artiștilor tineri din România și din lume. Kunsthalle Bega este interesată estetic și social de platformele teoretice ale muzeelor de artă contemporană și oferă în fiecare an premiul Bega Art Prize unui curator român care reușește să schimbe regulile în percepția curatorială. Kunsthalle Bega este un proiect al Fundației Calina inițiat de Alina Cristescu, Liviana Dan și Bogdan Rața, împreună cu Andreea Drăghicescu și Ugron Lajos.

Comentariul juriului

A fost apreciat cum o instalație delicată poate să își impună prezența într-un spațiu arid, dominat de o structură brutală. Și încearcă să recupereze activități pe cale de dispariție, meșteșuguri uitate.



Alte lucrări cu aceiași autori: