ro | en
FotoKaleh

FotoKaleh

Autori: arh. Cosmina Goagea, arh. Cosntantin Goagea, arh. Justin Baroncea
Birou de proiectare: Zeppelin Design

Colaboratori:
Curatori: Dragoș Neamu, Cosmina Goagea, Constantin Goagea
Cercetare, design, instalații multimedia: Constantin Goagea, Cosmina Goagea, Alex Condrea, Justin Baroncea, Silvia Diaconu, Andrei Angelescu
Imagini documentare din colecția donată de Michael Românu către Direcția pentru Patrimoniu și Turism Cultural a Municipiului Drobeta-Turnu Severin
Manager de proiect: Ion Mladin
Organizator: Direcția pentru Patrimoniu și Turism Cultural a Municipiului Drobeta-Turnu Severin
Partener: Primăria Municipiului Drobeta-Turnu Severin
Asistent de proiect: Isabel Bobia
Responsabil Financiar: Aneta Strinoiu
Responsabil comunicare: Ioan N. Tătucu
Foto: Alex Condrea, Andrei Mărgulescu

Comentariul autorului

Expoziția Fotokaleh urmărește să recupereze un fragment din atmosfera încântătoare din zilele bune ale insulei Ada-Kaleh. Pe baza unei documentări antropologice, echipa curatorială aduce în prezent atmosfera bazarului insulei, cu personajele, culorile și sunetul specific, care dădeau farmec vieții de demult pe insulă.

Una dintre fotografiile descoperite în această cercetare, reprezintă un grup de oameni în jurul tarabelor cu dulcețuri. Această fotografie s-a transformat în laitmotivul expoziției, care variază în jurul acestei teme a fructelor și a dulcețurilor, a savorii pe care vizitele în bazar o aveau mereu. Această fotografie este pusă chiar în partea introductivă a proiectului și sugerează o cheie de lectură a întregului design, care a fost realizat pe suporți de cămară pe care sunt așezate multe borcane de diverse dimensiuni. În locul dulceții propriuzise au fost sugerate în mod metaforic, alte gusturi și parfumuri ale unei priviri nostagice în trecut. Borcanele de dulceață de pe tarabe s-au scufundat în apă, odată cu imaginile pe care le purtăm în noi despre această istorie, apă care-a hrănit insula și care mai apoi a ascuns-o.

Pornind de la fotografii de epocă de-acum iconice, 15 animații digitale interactive dau viață pentru câteva secunde scenelor din bazar pe baza unei tehnologii de Augmented Realty (Artivive).
Folosind aplicația Artivive, orice vizitator al Castelului, putea să vadă în propriul telefon cum fotografiile din borcane se transformă scene animate.

Există multe astfel de castele de apă construite în mai toate orașele țării, ele au reprezentat un moment istoric, iar acum sunt numai bune de a fi convertite în spații ale comunității. Cu siguranță abordarea acestor conversii trebuie făcută bazându-ne pe o cultură și pe un specific al fiecărui loc. Aceste inițiative trebuie puse împreună și legate într-o rețea de activități, de programe culturale într-un viitor apropiat.



Alte lucrări cu aceiași autori: