ro | en
BIOS – An Interactive Art Exhibition about the Anthropocene

BIOS – An Interactive Art Exhibition about the Anthropocene

Autori: arh. Alina Rizescu, Bogdan Stefanescu
Birou de proiectare: RIZI

Colaboratori:
Artisti: Alina Rizescu, Dorin Cucicov, Bogdan Ștefănescu , Maria Năstase, Adrian Tăbăcaru, Octavian Albu, Emil Drăgan, Dan Adrian Ionescu, Răzvan Pascu, Matei Băcanu, Sebastian Comănescu.
Productie scenografie: Concept Jupiter, Brut Concept
Design grafic: RIZI
Foto: Maria Năstase
Produs de: RIZI

Comentariul autorului

Expoziția prezintă 12 lucrări de artă digitală și interactivă care explorează fenomenul Antropocen, relația dintre umanitate, tehnologie și planetă și implicațiile care reies din rolul central jucat de om în dinamica mediului înconjurător.
BIOS este un proiect transmedia care își propune explorarea și transpunerea în creații de artă digitală și interactivă a fenomenului Antropocen. BIOS vorbește despre interacțiunea dintre mediul natural și tehnologie. Numele face trimitere la viață (gr. βίος) și la basic input/output system, care stă la baza comunicării între sistemul de operare și componentele computerelor. Tema nu atinge doar activitățile cu impact direct, dar și relația dintre umanitate și planetă și implicațiile care reies din rolul central jucat de om.
Conceptul expozițional semnat de RIZI pune în focus experiența de explorare a subiectului din mai multe perspective. Parcurgerea spațiului a fost gândită etapizat, instalațiile se descoperă treptat, pe masură ce se dezvăluie din spatele filtrelor textile translucide. Interacțiunea joacă un rol important în crearea unei experiențe multisenzoriale. Modul de dispunere al instalațiilor mizează pe alternanța între implicarea rațională și cea emoțională în raport cu stimulii vizuali, tactili sau auditivi.
Scopul expoziției este crearea unui canal empatic și informațional între problemele ridicate de perioada antropocen și publicul larg din România, prin intermediul interacțiunii cu arta digitală.