ro | en
Orașul și Apa

Orașul și Apa

Autori: arh. Cosmina Goagea, arh. Constantin Goagea, arh. Justin Baroncea
Birou de proiectare: Zeppelin Design

Colaboratori:
Scriere și consultanță proiect: Dragoș Neamu
Curatori: Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea
Cercetare, design expoziție și interactivitate: Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Ioana Naniș, Andrei Angelescu, Emanuel Birtea, Cristina Ginara, Alexandru Ivanof, Iulia Panait, Alexandru Voicu, Constantin Goagea
Producție expoziție: Q Group Proiect, Acant Design, Azero, Promotas Advertising
Manager de proiect: Ion Olaru
Organizator: Direcția pentru Patrimoniu și Turism Cultural a Municipiului Drobeta-Turnu Severin
Partener: Primăria Municipiului Drobeta-Turnu Severin
Asistent de proiect: Isabel Bobia
Responsabil Financiar: Aneta Strinoiu
Responsabil comunicare: Ioan N. Tătucu
Foto: Alex Condrea, Andrei Mărgulescu

Comentariul autorului

Turnul cu aspect medival, dar din beton aparent e o figură emblematică pentru oraș, ajungând astfel pe blazonul primăriei locale. La inițiativa Primăriei și a Direcției pentru Patrimoniu Istoric și Turism Cultural din Drobeta-Turnu Severin, apare ideea conversiei acestui turn într-un centru de artă. A fost invitată o echipă multidisciplinară de arhitecți, curatori, urbaniști și muzeografi, echipă care a elaborat bazele unei viitoare strategii. Într-un singur an, obținând două finanțări prin două proiecte AFCN, pentru realizarea a două expoziții, care au devenit permanente în colecția Turnului Artelor.
Fiindcă am fost cooptați să realizăm aceste două proiecte, ne-am propus să ne aplecăm atenția asupra istoriilor locale pe care comunitate din Severin și le dorește spuse și să le povestim într-un mod nou și care să atragă vizitatori.

Castelul de apă este o construcție atipică pentru o expoziție, ea având inițial, evident, o funcție strict utilitară. Este un spațiu foarte interesant în sine, cu niște proporții extrem de accentuate pe verticală, cu grinzi de beton și cu o structură de tip grid, cu elemente orizontale și stâlpi prezenți în spațiu, cu o lumină difuză. Forma circulară a planului generează pe fiecare nivel un circuit simplu. Pornind de la calitățile spațiale, precum și de la fotografiile sau documentele găsite, a fost consecință logică să repunem în prim-plan elementul apă. Acesta se leagă deopotrivă de funcțiunea inițială a turnului, dar și de funcțiunea dintotdeauna a orașului - port la Dunăre - și, foarte important, de povestea insulei Ada-Kaleh, ce adăpostea o așezare turcească tradițională, un patrimoniu arhitectural excepțional care a fost scufundată din cauza construirii barajului Porțile de Fier. Decizia aceasta, de a folosi ritmul interior al clădirii ca pe un vector invizibil al expoziției, ne-a dat totodată prilejul de a lăsa pereții goi și de a lăsa spațiul atât de special al turnului de apă să se exprime în toată valoarea sa arhitecturală.

Orașul și apa reactivează memoria istorică a monumentului și importanța pe care castelul de apă a avut-o pentru localitatea Drobeta-Turnu Severin la începutul secolului trecut. Practic, expoziția gravitează în jurul unor instalații: o parte dintre acestea explică funcționarea castelului pe baza principiului vaselor comunicante enunțat de Blaise Pascal, iar celelalte sunt bazate pe realitatea augumentată.



Alte lucrări cu aceiași autori: