ro | en
Mabo One
  • Distincția Holcim „Construim pentru oameni și planetă”

Mabo One

Autori: arh. Octavian Cazacu, arh. Alina Filipoiu, arh. int. Alice Straton
Birou de proiectare: 441 Design Powerhouse

Colaboratori:
Mobilier: Coltul cu Mobila
Amenajare peisagistica: Loisir Design
Beneficiar: Mabo Coffee Roastery
Foto: Sabin Prodan

Comentariul autorului

Când vine vorba despre cafea de specialitate, Bucureștiul a devenit una dintre cele mai importante prezențe la nivel european. Iar pentru că o cafea bună trebuie să se bea într-un context la fel de bine conturat pentru a întregi experiența, designul de interior ține versatil pasul cu întregul fenomen. În cazul cafenelei MABO ONE exact asta s-a întâmplat, designul a țesut cadrul subtil unde se poate descoperi și savura adevărata vedetă: cafeaua și spiritul întregului proces care o definește. Aflat la parterul unui imobil rezidențial nou apărut în țesutul urban bucureștean din apropierea Gării și a podului Basarab, spațiul cafenelei a fost preluat încă din stadiul de șantier iar rugozitatea texturilor existente a fost un important punct de pornire în alegerea materialelor și a cromaticii. Au apărut astfel, pentru a completa armonios betonul lăsat aparent (la nivelul plafonului și al pereților), metalul alb al meselor, nuanța naturală caldă a lemnului (scaune, banchete) și tencuiala decorativă din spatele barului (cu finisaj rugos, în completarea betonului).

În acest joc al nuanțelor deschise (barul alb) și închise (mobilierul de expunere al produselor și zona de shop) este bine pusă în valoare explozia de energie și culoare a pachetelor de cafea și a identității vizuale MABO care atrage privirea trecătorului chiar din stradă. Un alt punct al atracției vizuale devine fără doar și poate logo-ul MABO realizat din bandă led și integrat în placare, fiind utilizată placarea de bond tip oglindă, material preluat de pe fațada clădirii. Văzut de afară sau din interior logoul pare că plutește, iar odată ridicată privirea, fie că se așteaptă o cafea to go la bar sau s-a luat deja loc la masa centrală, va fi imposibil să nu se remarce, în înălțimea de 7 metri a spațiului, corpurile de iluminat custom made (3 metri), care nu se sfiesc să curgă asemenea unor brațe diafane sau oglinzile cu forme organice de pe stâlpul din beton.

Din universul organic și mai precis din liniile logo-ului MABO se inspiră nu numai oglinzile amintite sau rotunjimea lămpilor de accent ci și masa centrală (compusă din două elemente) care invită cu ale sale unduiri la comunicare chiar în inima spațiului. Și pentru că fiecare dintre noi are modul său diferit de a savura o cafea, în bună companie sau liniștită retragere, în cafenea există colțuri de intimitate, acompaniate de prezența discretă a unor plante de interior, care invită la răgaz cu sine în prezența unei cărți preferate sau a laptop-ului cel de toate zilele.

Dincolo de dialogul pe care fiecare iubitor de cafea îl poate deschide cu sine sau cu alte persoane la MABO ONE, există o armonioasă comunicare între designul de interior și cel al spațiului exterior aferent cafenelei. Masa organică se transformă la exterior într-o bancă ondulată, articulată în jurul unui copăcel. Împrejurul acesteia s-au concentrat alte declinări jucăușe de mobilier: bănci, jardiniere și măsuțe integrate. Păstrând aceeași cromatică (alb-lemn natur-negru) acest mobilier conturează scenografia cafelei care se bea în aer liber și încurajează, în funcție de preferințe sau dispoziție, atât interacțiunea cât și intimitatea care pot însoți și nuanța acest ritual atât de drag cotidianului nostru.
MABO ONE este o experiență gustativ-olfactiv-vizuală care, punând în scenă elementele esențiale ale universului unei cafenele, te convinge să revii cu plăcere spre a-ți petrece timpul în compania unei cești de cafea.