ro | en
Nood
  • Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări horeca”

Nood

Autori: arh. Andreea Oana Cucu, arh. int. Adrian Ioan Ciorgovean
Birou de proiectare: AndCucu SRL și A. De I. Design SRL

Colaboratori:
Beneficiar: Nood (Unlock Self SRL)
Execuție: Forfitout
Proiectare: Revicon (Revive Construct SRL), ing. Isabela Grigore (Tera Instal Proiect SRL)
Pardoseala ceramica: Diseno
Mobilier custom: Dream Team, Ioan Moldovan (artizan)
Iluminat: Space-lighting, VEM Proiect
Elemente de semnalistica: FabLab
Foto: Sebastian Stan
Branding: Tudor Cucu

Comentariul autorului

Spațiul Nood e poziționat la parterul clădirii de birouri “Centrul de afaceri Afi Victoriei Plaza” și beneficiază de un decor retras, izolat de Piața Victoriei.
Amenajarea a fost solicitată în contextul reinventării branding-ului și a dorinței de a oferi clienților experiența senzorială a unui mediu special creat pentru degustări.
Funcțiunea hibridă (cofetărie-cafenea-wine bar) și organizarea fluxurilor au fost posibile în doar 55 mp.
Individualitatea spațiului și a brandului în sine este creată în jurul principiului care promovează un stil de viață echilibrat și o nutriție sănătoasă.
Obiectivul proiectului este - pornind de la logo, paleta de culori, mobilier, materiale - să reflecte atitudinea și promisiunea brandului, creând o experiență memorabilă - „stripped of artificials’’. Motto-ul "dezbracă" spațiul interior de elemente decorative inutile, păstrând un înveliș definit de tonuri grej-pământii, prin aspectul brut al cimentului decorativ ce acoperă pereții și zona de servire (fronturile barului și retrobarului), cât și o pardoseală ceramică în nuanțe de oțel industrial, gri închis. Cadrul este îmblânzit de băncile din frasin, executate la comandă, scaunele și tabureții din lemn masiv, cu forme diverse, dar și de iluminatul dimabil, atent distribuit, pentru a oferi mai multe scenarii în funcție de momentul zilei. Acesta cuprinde o perdea de spoturi led încastrate, dispuse pe 3 laturi, iluminat individual, intim, sub forma unor cilindri negri suspendați, centrați deasupra meselor, iluminatul tehnic – proiectoare orientabile, dimabile, pe șine și iluminatul decorativ de deasupra barului, ce reiterează simboluri preluate din logo, asemenea aplicelor de pe pereți. Nota minimalistă a ambianței este bruiată discret de tavanul aparent, cu aspect industrial, echipat cu instalațiile și echipamentele aferente, dar vopsit integral gri-ciment pentru a uniformiza complexitatea planului superior.
Arcul de cerc roman apare ca laitmotiv al amenajării. Astfel, îl regăsim de la curburile barului și retrobarului, la literele logo-ului aplicate pe bar, până la golul de trecere din zona de vânzare spre cea destinată angajaților, delimitată printr-o limită fină - draperie textilă, ce continuă textura peretelui, la spătarele scaunelor din stejar sau picioarele miriapode ale băncilor din frasin uleiat. Toate aceste forme sugerează îndemnul la contact ludic, social, în detrimentul cufundării în spațiul virtual al telefonului sau laptopului.
Fundamentul pentru conturarea amenajării a constat în folosirea materialelor naturale, precum: piatra, diverse esențe de lemn, tabla de oțel, sticla/oglinda, tencuieli ecologice decorative. Autorii au încercat să promoveze angajamentul „zero plastic” și folosirea ingredientelor naturale și atent alese, asemenea nutriției de care aminteam mai sus. Mobilierul la comandă se definește prin geometrii clare, asemenea unor sculpturi brutaliste. Banchetele din frasin masiv, mesele cu blat din calcar și cant rugos, cu picioare triple din beton poros, turnat, capătă forme grațioase datorită meșteșugului artizanului. În centrul spațiului de vânzare sunt poziționate barul și retrobarul cu blat din oțel, în care s-a dorit păstrarea din fabricație a desenelor oxizilor, protejate cu un strat de lac transparent. Fronturile continuă textura decorativă a pereților, dar cu granulație mai fină.
Spațiul Nood dispune și de o terasă intimă, cu fundal de plante și echipată cu mese rabatabile și banchete minimaliste.