ro | en
Cafeneaua Veche 9

Cafeneaua Veche 9

Autori: arh. Irina Stoica, arh. Daniela Ulea, arh. Maria Mota
Birou de proiectare: SelfDezign

Colaboratori:
Beneficiar: Dafaso International
Execuție: ART Facility & Management
Mobilier: Sensio Concept
Foto: Stelian Popa

Comentariul autorului

Loc de întâlnire al elitei de odinioară, Cafeneaua a avut ca oaspeți personalități ale culturii româneşti: Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Luca Caragiale și Regele Carol al II-lea.
În documentele oficiale Cafeneaua Veche apare atestată la 1812, însă povestea începe în anul 1781, când armeanul Ștefan Antîlop primește permisiunea domnitorului Alexandru Ipsilanti să construiască o cafenea în apropierea Curții Domnești.
Actualii proprietari și-au dorit conservarea aerului pitoresc al epocii trecute, dar în același timp aducerea în actualitate a unui spatiu care în urma amenajărilor sucesive își pierduse relevanța.
Astfel, nu au existat intervenii asupra exteriorului - zidurile, acoperişul de ţiglă şi obloanele sunt recondiţionate după vechile tipare. Cele 200 de capete de lei şi cele opt chipuri gravate pe zidurile albe datează din secolul XIX. Plăcuţa inscripţionată cu numele cafenelei și cele două lămpi de fier suspendate pe faţadă se numără printre elementele arhitecturale care s-au păstrat peste ani.
Clădirea atestată istoric găzduiește la parter un restaurant și un coffee shop, iar la subsol un spațiu destinat spectacolelor sau evenimentelor private, toate sub numele de Cafeneaua Veche 9.
Intervenția arhitecturala nu aduce modificări compartimentării existente.
Parterul de tip vagon, cu încăperi dispuse în trepte și o înălțime de aproape 4 metri, este compus din patru săli cu acoperiș tip bolta încrucișată, o bucătărie profesionala deschisă către restaurant și un spațiu destinat angajaților.
Trei dintre sălile principale deservesc restaurantul, iar cea de-a 4-a este o cafenea cu acces separat din exterior, ce își poate derula activitatea independent, în afara orelor de funcționare ale restaurantului.
Sălile sunt separate de arcade al căror capăt de perspectiva, dinspre bar, este “Copacul Vieții” - simbol al renașterii Cafenelei.
Ferestrele înalte, arcuite, se deschid către exterior, iar în serile de vară terasa devine parte a interiorului și spațiul își amplifica dimensiunile.
La subsol, au fost păstrate și restaurate bolțile și arcele din cărămidă. Singura intervenție a fost mascarea hidroizolației de la baza arcelor cu panouri din tablă perforată. Panourile sunt gândite cu structura autoportantă, fară prindere mecanică în pardoseala sau pereți.
Scena este punctul focal al spațiului. Instalația customizata cu lumini dimabile și draperia de catifea roșie dau dramatism actului artistic. De acolo artiștii care performeaza pot simți și ghida energia publicului.
Amenajarea galeriei are ca element principal lumina. Diferitele tipologii de iluminat (iluminat de accent, de ambianță, general etc) dau versatilitate și crează efecte scenografice distincte în funcție de eveniment.
În cazul ambelor niveluri, mobilierul propus și cromatica în tonuri neutre pun în valoare arhitectura spațiului, subliniază linia arcadelor și amplitudinea bolților.
Amenajarea interioară are ca scop crearea unor zone funcționale distincte, atfel încât oaspetele care revine să descopere un spațiu nou cu fiecare vizită. Dimineața poate savura o cafea de origini în coffee shop, apoi poate lucra remote la fereastră, în zona de canapele. La prânz, poate comanda o Quattro Stagioni la barul central, amplasat în fața cuptorului de pizza. Mai târziu, poate lua cina în salonul principal al restaurantului, iar dacă dorește să aibă o discuție de afaceri, o poate face în lounge-ul VIP. Seara, poate participa la un spectacol de jazz în spațiul de evenimente de la subsol.