ro | en
Apartamente la mare

Apartamente la mare

Autori: arh. Raul-Dan Ardelean, arh. Simina Dron, stud. arh. Adrian Andrei
Birou de proiectare: DAAA / DRON AND ARDELEAN ARCHITECTS

Colaboratori:
Design Interior: Miruna Matel (MATME Architecture), Enver Mamut (MATME Architecture)

Comentariul autorului

Situat în Mamaia-Nord, o zonă a litoralului românesc intensiv construită în ultimii ani, cu inserții de mari gabarite destinate locuirii de vacanță și activităților turistice, amplasamentul se caracterizează prin poziționarea în zona de relief înalt, pe un teren plan având o forma alungită. Beneficiind de un regim maxim de înălțime parter și 8 etaje, construcția propusă s-a concretizat într-un volum de tip bară, foarte îngust, decupat astfel încât să se retragă cât mai mult față de limite și să asigure însorirea construcțiilor cu care se învecinează.
Construcția este gândită având la bază o structură de tip grid, regăsită atât în plan, cât și la nivelul fațadelor, în care ritmul ordonat al vitrajele mari, incluzând și logii, generează o rigoare vizuală în țesutul heteroclit în care se inserează. Ca organizare funcțională, există 3 zone pe verticală – subsol / parter / etaje – și 2 zone pe orizontală, la nivelul etajelor – spații principale / spații servante și circulații.
Există două noduri de circulație verticală, amplasate pe latura de nord, însă care beneficiază de vedere către mare și canalul navigabil. Fiecare dintre acestea este accesibil din parter și deservește separat câte două apartamente pe fiecare etaj. Subsolul este realizat strict sub amprenta clădirii și conține boxe de depozitare pentru apartamente, precum și spațiile tehnice necesare clădirii. Parterul este eliberat de funcțiuni, cu excepția celor două noduri de acces și circulație, fiind destinat spațiilor verzi și parcării mașinilor.
La nivelul etajelor, toate apartamentele sunt realizate astfel încât camerele de zi și dormitoarele să fie orientate către sud și deservite de logii, iar spațiile servante să se grupeze la nord. Majoritare sunt apartamentele de 2 și 3 camere, care se concentrează în partea mediană a clădirii și la nivelurile sale inferioare. La nivelurile superioare și pe capetele clădirii, cu vedere către mare la est, respectiv la canalul navigabil la vest, sunt dispuse apartamentele de 4 camere tip duplex, cu acces la terasele circulabile și înierbate rezultate peste ultimul nivel și peste nivelurile retrase. Terasa generală de peste ultimul nivel este amenajată ca zonă de relaxare cu spații verzi, accesată doar de cele 4 duplexuri din etajele 7 și 8, devenind o a cincea fațadă pentru clădire.
Construcția se dorește a fi o intervenție firească și corectă într-un context în permanentă transformare, neomogen și complicat, în care calitatea spațiilor pe care le propune constă în optimizarea orientării față de punctele cardinale, dispunerea și dimensionarea spațiilor interioare, menținerea și suplimentarea spațiilor verzi, precum și valorificarea perspectivelor asupra cadrului natural – marea cu plaja și canalul navigabil cu vegetația care îl mărginește.