ro | en
Casa de piatră
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură de portofoliu / arhitectura locuinței”

Casa de piatră

Autori: arh. Gabriel-Andrei Alexoiu, arh. Alexandra-Cristiana Comănici, arh. Bianca-Maria Păun
Birou de proiectare: Conic Design Studio S.R.L.

Comentariul autorului

Când casa de piatră a devenit prea mică pentru nevoile utilizatorilor săi, extinderea ei a devenit o prioritate, iar intervenția trebuia efectuată în conformitate cu materialele existente.
Casa de piatră a fost o bună perioadă de timp casa de vacanță pentru un cuplu tânăr, însă odată cu trecerea timpului, aceștia si-au dorit transformarea acesteia în locuință semi-permanentă.
Beneficiarii și-au dorit ca spațiul inițial adăpostit de locuința de piatră să devină camera de zi, iar separat să se extindă cu zona de noapte. Pentru ca totuși pe timpul iernii să poată folosi cu ușurință cele două spații, am propus extinderea locuinței conform cerințelor beneficiarilor, dar închiderea prispei cu panouri de lemn ce pot fi deschise pe timp de vară.
Materialitatea nu numai că realizează un dialog armonios cu mediul natural, dar sugerează și funcțiunea prin diferențierea spațiului, zona de zi fiind din piatră iar cea de noapte, din cărămidă și lemn. Pridvorul devine versatil, opac atunci când razele soarelui sunt puternice și permeabil în contact cu curtea atunci când lumina soarelui se diminuează.