ro | en
Locuințe în peisaj

Locuințe în peisaj

Autori: arh. Radu Tîrcă, arh. Ștefania Tîrcă, arh. Radu Florian Mihai
Birou de proiectare: atelier govora

Comentariul autorului

Continuând seria proiectelor care lucrează cu peisajul și care se configurează modest ca prezență în cadrul peisajului, studiul propune două locuințe dezvoltate pe un sit cu declivitate accentuată. Locația se află pe unul dintre cele mai frumoase zone de deal ale Râmnicului Vâlcea, având ca principală orientare vederea către râul Olt și totodată fiind înconjurată de peisajul natural. Miza spațială a fost deschiderea către peisaj și către apă, locuința fiind creată pe o singură axă longitudinală, accentuând relația cu exteriorul. Premisa a fost una simplă: ca peisajul să însoțească parcursul casei în orice moment: de la intrare până la ultima cameră de locuit, formând un șir de cadre succesive.
Casa se așează pe o bază puternică generată de forma reliefului, care susține o structură ușoară din lemn. Cele două părți sunt diferențiate prin materiale naturale, în acord cu atmosfera contextului înconjurător: lemnul și piatra.
Totodată ar fi de menționat că acest studiu a fost elaborat pe parcusul unui interval lung de timp. Am considerat necesară alăturarea variantei finale cu una dintre variantele de studiu rezultate în urma discuțiilor cu beneficiarul. Cele două se dezvoltă pe un același fir structurat de ideea orientării către apă, folosind aceeași marjă a materialităților. Căutările au fost mai degrabă formale, respectiv căutarea unei siluete și a unor spații cât mai bine calibrate.