The Art Fund Pavilion – Competition Entry

Autor: arh. Diana DINA
Coautor: Magdalena VIERIU

Proiectul a fost ales sa faca parte dintr-o expozitie la “The Lightbox”cuprinzand 19 proiecte selectate din 600 de intrari totale

Concursul propune amplasarea unui pavilion expozitional de vara langa “The Lightbox” (care cuprinde spatii muzeale si de expozitie, fiind o cladire premiata RIBA in 2008). Se doreste un pavilion temporar modulabil,cu 3 posibie functiuni specificate (expozitie, spatiu pentru intalniri informale si organizare de mici conferinte); o suprafata la sol de 35mp, inaltime maxima de 4m, structura: panouri de lemn (dimensiunile maxime ale acestora si producatorul au fost specificate prin tema de concurs).

Propunerea noastra porneste de la doua elemnte importante ale sitului: raul care il delimiteaza la nord si “The Lightbox”. Noul pavilion va fi o constructie temporara, cu existenta efemera, care va fi asamblat din module, va avea o viata sezoniera; apoi va fi dezasamblat, depozitat si refacut iarasi... Repetitia, plierea si modularea sint elementele cheie ale acestui pavilion.

Proximitatea raului si placajul metalic tip “solzi de peste” al cladirii ”The Lightbox” ne duc cu gandul la modelul origami tip “herringbone”, folosit pentru a plia harti... Modulul tip “os de peste” il folosim pentru a forma, pe rand, pardoseala, peretii si plafonul pavilionului. Prin adaugiri repetate ale acestui modul obtinem o structura tip cutie, a carei fatada spre curte primeste un desen de “solzi” similar celui prezent pe “Lightbox”, alcatuit aici insa din goluri si vitraje.

Caracteristici si functii principale ale pavilionului:

  • flexibilitate functionala : spatiul interior poate fi organizat atat pentru expozitii, prezentari informale, cat si conferinte.
  • folosirea unui modul “ pardoseala-pereti-acoperis” repetabil, o secventa care creeaza un spatiu inchis-deschis; usurinta in asamblare
  • prin amplasarea pavilionului pe sit se formeaza un spatiu interior al curtii determinat de cele 2 cladiri
  • pavilionul va prelua functia de poarta de acces pe site
  • rol de invitare si ghidare catre “The Lightbox”
  • va fi un “ochean” prin care percepem cladirea principala din zona de acces

Avand placaj de lemn vopsit negru pe peretii exteriori si acoperis, pavilionul se deschide pe laturile frontala si spate, spre cladirea existenta- putand primi o inchidere vitrata, daca este necesar; ofera perspective dinspre acces spre curte, ca un ochean prin care putem vedea “The Lightbox” si care ne directioneaza catre aceasta, oferind un itinerar de parcurgere pentru public.

Fatada lunga dinspre curte a pavilionului preia desenul de “solzi de peste” metalici de pe Lightbox si propune un joc de goluri-vitraje- placaje de lemn de diferite grosimi- care, de asemenea, directioneaza catre interiorul curtii si stabileste o legatura vizuala cu cladirea principala.

Alte lucrări cu aceiaşi autori:

Ediţia 2010, secţiunea studii şi proiecte
A house in Luanda - patio and pavilion - covor urban
arh. Diana DINA

2009
studii şi proiecte