Locuinţă unifamilială

Autor: arh. Radu - Costin NEGOIŢĂ
Birou de proiectare: JOC-ART

Studiul in cauza este rezultatul interactiunii cu o tanara familie care isi dorea o locuinta pe un teren situat intr-o zona inalta din intravilanul orasului Ramnicu Valcea.

Factorii care au modelat solutia de fata sunt cel financiar, cel al topografiei terenului, cel al orientarii fata de punctele cardinale si cel al vecinatatilor, de curand reglementat de un plan urbanistic zonal. Trebuie precizat si faptul ca am incercat sa abordez binomul “locuinta - spatiu verde” ca un tot, ecranele care fac posibila intimitatea si directioneaza privirea apartinand atat registrului antropic cat si celui vegetal.

Vecinatatile (terenurile aflate la est de parcela studiata), inca neconstruite, au fost tratate ca fiind deja dotate cu locuinte avand dimensiunile maximale permise de PUZ, pentru a reusi o modelare optimala a spatiilor viitoarei case in scopul obtinerii unei belvederi asupra orasului care sa nu poata fi alterata de ceea ce vor aduce urmatorii 5 ani in materie de volumetrii arhitecturale.

Dormitoarele “vad” catre est, directie spre care se deschide si zona de zi, aflata la etajul 1. Problema orientarii dormitoarelor, care ar fi riscat sa aiba in prim-plan viitoarele case ale vecinilor de vis-a-vis a fost rezolvata prin propunerea unei “politici a privelistii” diferentiate pe etaje:

  • parterul (zona de noapte) se deschide catre gradina
  • etajul 1 (zona de zi) catre oras
  • etajul al doilea (zona de relaxare) catre dealuri.

Garajul, parterul si piscina (artefact important in lista de doleante a clientului), au fost pozitionate astfel incat sa permita ridicarea locuintei fara a excava foarte mult, inaltimea unde se afla parcela fiind destul de greu accesibila.

Solutia ahitecturala are particularitatea inversarii pe verticala a pozitiilor uzuale ale zonelor de zi si de noapte: prin pozitionarea zonei de noapte la parter am asigurat o mai mica amprenta la sol a locuintei deschizand catre lumina naturala atat dormitoarele cat si dressing-urile si baile (luminate zenital). Loggia zonei de zi, cu rol de aerisire a spatiilor de la etaj si separare a zonei de luat masa de cea a living-ului,estelocul cu vizibilitate minima asupra orasului.

Etajul ultim, terasa, rascumpara partial suprafata de gradina “pierduta” in detrimentul spatiului construit si e obtinut prin prelungirea pe verticala peretilor care inchid zona de zi catre nord si sud.

Alte lucrări cu aceiaşi autori:

Ediţia 2011, secţiunea amenajări interioare
Amenajare pentru un designer de accesorii
arh. Radu - Costin NEGOIŢĂ
Ediţia 2011, secţiunea studii şi proiecte
Locuinţă unifamilială Curtea de Argeş
arh. Radu - Costin NEGOIŢĂ

2009
studii şi proiecte