Pixel

Autor: arh. Liviu ZĂGAN
Coautori: arh. Ivona - Luiza AMARIŢEI, arh. Elena - Mădălina TOADER, arh. Adriana DRĂGĂNESCU, Loredana RISTEA
Birou de proiectare: PZP ARHITECTURA

Masterplanul Brasovului prevede ca localitatea Sacele sa fie in viitor legata de Brasov printr-o linie de tramway. Clinetul a dorit contruirea unui complex de locuinte individuale si colective, care ar putea avea statutul de cartier rezidential-satelit al Brasovului.

PZP i-a prezentat acestuia doua concepte : „Gathering Stripes” si „The Pixel”, cel preferat fiind un melanj intre cele doua, cu o pondere mai mare in favoarea celui de-al doilea.

Masterul s-a conturant treptat de la scara mare la scara din ce in ce mai mica, pe masura ce proiectul a evoluat. Astfel au aparut niste zonificari carora le-am spus „pixeli” si care au ordonat situl, dandu-i o trama. In cadrul acestor zonificari s-a organizat locuirea iar in spatiile ramase in afara lor, serviciile, dotarile si spatiile verzi.

Pixelii au o structura de trasee repetabile, gandita sa se poata conecta la pixelii vecini. In cadrul lor, trama si scara obiectelor devine din ce in ce mai mica, urmand trecerea fireasca de la spatiul public la cel privat.

S-au conturat trei tipologii de locuire, solutia pentru Row House fiind agreata cu succes de beneficiar. Fiecara ansamblu de locuinte colective inalte, are inclusa o zona verde si un loc de joaca pentru copii.

Strazilor principale ce urmeaza tramei ortogonale le-am opus o strada sinuoasa care se “strecoara” printre case si a carei directie se schimba dupa fiecare intersectie cu o lotizare. Acesta strada strabate situl pe latura cea mai lunga, legand strada principala de zona in care ne-am gandit sa organizam o piata. De-a lungul uneia din laturile lungi ale sitului am conceput o strada bordata de alveole in care am asezat obiecte de arta urbana, mai mult sau mai putin monumentale, dar toate foarte atragatoare. Acestea sunt cap de perspectiva a celor mai multe dintre strazile aflate pe sit si transforma niste fundaturi in debusee de spatiu public.

Alte lucrări cu aceiaşi autori:

Ediţia 2016, secţiunea arhitectură socio-culturală
Kern
arh. Liviu ZĂGAN, Costin BEEKMAN, arh. Alina MARIN, arh. Anca IONESCU, arh. Alexandra NICOLAU
Ediţia 2016, secţiunea arhitectură corporate
Backstage
arh. Liviu ZĂGAN, Costin BEEKMAN, arh. Alexandra NICOLAU
Ediţia 2016, secţiunea arhitectură corporate
Spotless
arh. Liviu ZĂGAN, Costin BEEKMAN, arh. Răzvan ARMEANU, arh. Anca IONESCU
Ediţia 2014, secţiunea studii şi proiecte
Salford Bridge, Concurs arhitectură
arh. Liviu ZĂGAN, Costin BEEKMAN, arh. Alexandra NICOLAU, arh. Răzvan ARMEANU, arh. Andreea NICA
Ediţia 2014, secţiunea design / amenajări interioare
Backstage, proiect amenajare interior
arh. Liviu ZĂGAN, Costin BEEKMAN, arh. Alexandra NICOLAU
Ediţia 2013, secţiunea arhitectură / social-culturale
Acces Promenada Sibiu
arh. Liviu ZĂGAN
Ediţia 2012, secţiunea design / amenajări interioare
Senzorial
arh. Liviu ZĂGAN
Ediţia 2012, secţiunea design / amenajări interioare
Quattro Core
arh. Liviu ZĂGAN
Ediţia 2010, secţiunea arhitectură
Premiul secţiunii arhitectură
Olympia Tower, Imobil birouri 3S+P+13E
arh. Liviu ZĂGAN, Costin BEEKMAN, Robert POPESCU, Marian MIHĂIESCU
Ediţia 2010, secţiunea arhitectură
Badiu, Imobil de apartamente S+P+4E
arh. Liviu ZĂGAN, arh. Dan Cătălin BĂLĂNEANU, arh. Mădălina MARTIN, arh. Carmen - Veronica TUDOR
Ediţia 2010, secţiunea arhitectură
Victoria Center, Imobil birouri 3S+P+11E
arh. Liviu ZĂGAN, arh. Dan Cătălin BĂLĂNEANU, Costin BEEKMAN, Robert POPESCU, Răzvan BLENDEA
Ediţia 2009, secţiunea studii şi proiecte
Electrocity
arh. Liviu ZĂGAN
Ediţia 2009, secţiunea studii şi proiecte
Ansamblu rezidenţial Mountain Panorama
arh. Liviu ZĂGAN
Ediţia 2009, secţiunea studii şi proiecte
Aqua
arh. Liviu ZĂGAN
Ediţia 2009, secţiunea studii şi proiecte
Ansamblu rezidenţial Sema Parc
arh. Liviu ZĂGAN
Ediţia 2005, secţiunea arhitectură
Nominalizare
CASA "N"
arh. Liviu ZĂGAN

2009
studii şi proiecte