United Colors Building

Autor: arh. Iulian OANŢĂ
Coautor: arh. Xenia OANŢĂ
Birou de proiectare: IXSTUDIO BIROU DE ARHITECTURA

Terenul se afla in Teheran, la intersectia dintre B-dul ValiASR si Strada Salmak,la nr.1742, intr-o zona densa a orasului. Parcela are forma trapezoidala.

Tema concursului :

O tara araba (Iran), capitala sa - Teheran – un oras cu 11 milioane de locuitori si cel mai important centru socio-cultural al tarii, o companie multinationala renumita pentru designul produselor sale si imaginea pe care si-o promoveaza in lume (United Colors of Benetton) ; Acestea au fost premizele desfasurarii concursului de proiecte pentru o cladire multifunctionala care sa deserveasca functional si ca imagine firma amintita. Se cerea o cladire usor reconoscibila cu un design contemporan. 

Propunerea :

01. Concept UNITED COLOR BUILDING isi propune sa fie « a green building » cu un design discret menit a o face unica in tesutul orasului iranian.

Demersul a urmarit sa aduca impreuna mai mult de o functiune. Asa cum cerea tema, a trebuit sa facem loc pentru trei functiuni majore si spatiile tehnice aferente sub o aceeasi anvelopanta.

Am ales sa coloram diferit fiecare etaj apoi le-am cuprins pe toate intr-o fatada alba.

02. Schema functionala UNITED COLOR BUILDING se desfasoara pe patru niveluri subterane si sapte supraterane. Primele trei niveluri subterane sunt destinate parcarii, in timp ce subsolul 01 este impartit in mod egal pentru parcare si depozite. Parterul si etajul 1 sunt destinate spatiilor comerciale si sunt legate printr-un « atrium ». Urmatoarele cinci niveluri adapostesc spatii pentru birouri, toate comunicand prin intermediul unui atrium cu rol in ventilatia si luminarea naturala a zonei centrale a cladirii. Etajul 7 este privilegiat, beneficiind de acces separat si o gradina pentru cele patru apartamente pe care le adaposteste.

Terasa este inierbata si permite accesul ocupantilor cladirii pentru momente de relaxare.

03. Green building UNITED COLOR BUIDING inglobeaza metode si tehnologii specifice pentru a reduce consumul de energie si a creste confortul utilizatorilor. Data fiind zona geografica in care este amplasata, am ales sa protejam ocupantii cladirii impotriva radiatiei solare prin acoperirea fatadelor cu materiale reflectate de culoare alba si zone vitrate duble care sa permita ventilarea naturala. De asemenea, fatada cea mai expusa soarelui este protejata cu brise-soleil-uri avand proprietati fotovoltaice, astfel incat cladirea isi poate produce singura o parte din energia consumata. Atriumul verde contribuie la ventilarea si luminarea naturala a zonei centrale a constructiei. Terasa este acoperita cu un strat vegetal pentru protectie sporita impotriva cladurii si poate capta apa de ploaie pentru a fi folosita ulterior.

Nu in ultimul rand, sistemul constructive propus este in cadre metalice, reducand astfel impactul asupra mediului atat prin posibilitatea de reciclare a materiei prime cat si prin reducerea folosirii betonuluia carui tehnologie este puternic poluanta. Avand in vedere gradul seismic specific amplasamentului, aceasta structura confera constructiei o mai mare elasticitate.

Alte lucrări cu aceiaşi autori:

Ediţia 2016, secţiunea arhitectură rezidențială – locuințe individuale
Locuința LM
arh. Iulian OANŢĂ, arh. Xenia OANŢĂ
Ediţia 2014, secţiunea design / amenajări interioare
Amenajări spaţiu recepţie birouri, Schenker România
arh. Iulian OANŢĂ, arh. Xenia OANŢĂ
Ediţia 2012, secţiunea studii şi proiecte
Casă de vacanţă - Valea Doftanei
arh. Iulian OANŢĂ, arh. Xenia OANŢĂ
Ediţia 2010, secţiunea arhitectură
Locuinţă pentru două familii
arh. Iulian OANŢĂ, arh. Xenia OANŢĂ
Ediţia 2010, secţiunea amenajări interioare
Amenajare apartament IX
arh. Xenia OANŢĂ, arh. Iulian OANŢĂ
Ediţia 2008, secţiunea studii şi proiecte
Locuinţă unifamilială P+1E
arh. Iulian OANŢĂ, arh. Xenia OANŢĂ

2009
studii şi proiecte