ro | en

Școala din jurul grădinii. Extinderea Colegiului Național I.L. Caragiale, București

București, România
Autor: Andreea Ștefania PRECUP
Îndrumători: conf. dr. arh. Florian STANCIU

Comentariul autorului

Proiectul reprezintă extinderea Colegiului Național ”I.L.Caragiale” situat în București în preajma a două tipuri și scări diferite ale țesutului urban, unul fiind caracterizat de masivitatea blocurilor de pe Calea Dorobanți și permeabilitatea cartierului de case.
Premisele sunt trăsăturile locului care presupun o privire atentă în jur și definirea instrumentelor capabile să recunoască și să continue lucrurile în firescul lor și caracterul unei școli definit prin orientare spre propriul centru și functionarea după reguli proprii. Miza este conturarea unui loc prețios și o raportare la existent.
Locul prețios a fost gândit ca o grădină înconjurată de portice și conturată de clădirea existentă și partea nouă a școlii, și este puțin coborâtă pentru a realiza o decuplare de la ceea ce există împrejur și pentru o înțelegere a ei ca o entitate distinctă. Clădirii existente i-au fost adosate câteva saloane pentru a complete și realiza o limită bine definită spre grădină. Partea de școală propusă răspunde către grădină cu o limită fermă, iar spre stradă există un grad mare de permeabilitate datorită diferitelor tipuri de locuri care se conturează între pereții care traversează terenul.