ro | en

Revitalizarea coloniei miniere Petroșani

Petroșani, jud. Hunedoara, România
Autor: Alexandra Diana DINCĂ
Îndrumători: Îndrumător: prof. dr. arh. Marian Moiceanu
Îndrumător structuri: lect. ing. Vlad Petrescu

Comentariul autorului

Proiectul meu a pornit de la studiul orașului natal, Petroșani. Zona ce mi-a atras atenția este cartierul Colonie, clasat ca ansamblu monument.
Propunerea mea este compusă din conversia a patru locuințe tip, aflate în proprietatea administrației locale, în ateliere și o grădiniță. Mi-am imaginat aceste ateliere ca un loc de întâlnire între prieteni unde fiecare să învețe sau să împărtășească diferite îndeletniciri.
Fiecare atelier a fost gândit în conformitate cu parcela pe care se află, însă toate folosesc același principiu. Casa veche rămâne locul cel mai apropiat de tradițional și este conectată de corpul nou printr-un culoar transparent.
Propunerea pentru grădiniță a venit de la lipsa uneia în cartier, dar și de la convingerea că educația primită de la o vârstă fragedă este importantă pentru o creștere armonioasă. Forma hexagonală oferă posibilitatea conceperii unor spații generoase pentru activitățile copiilor.
Spațiul central este punctul de întâlnire al persoanelor ce utilizează grădinița și face legătura cu modulele de clasă. Module ce sunt gândite în funcție de vârsta utilizatorilor lor, iar fiecare în parte este deschis către exterior.