ro | en
  • Marele Premiu al Anualei

Imobil locuințe

str. Barbu Delavrancea, București
Proiect: Hax Arhitectură - Construcții - Design
Autori: arh. Viorel Hurduc, arh. Diana Hurduc
Șef proiect: arh. Dana Chețea
Colaboratori: arh. Delia Jerca, arh. Bogdan Dicu, arh. Anca Popa, arh. Dragoș Crăciun, arh. Andreea Băițaru, arh. Cristina Comenentu

Comentariul autorului

Iniţial, imobilul din şoseaua Kisseleff era destinat birourilor, cu excepţia unei suprafeţe pentru locuinţe de serviciu. Identitatea iniţială a construcţiei a fost abandonată în favoarea celei de bloc de locuinţe în regim de închiriere. La baza proiectului, raţiunile sunt legate de raporturile cu situl, de destinaţia - din care a rezultat şi standardul - apartamentelor şi de plăcerea de a te strecura cu abilitate printre condiţionări.

Ceea ce intuiţia şi experienţa au depistat ca fiind un element definitoriu al raportării la existent, şi anume abundenţa vegetaţiei, decodifică multe elemente. Ca primă "condiţionare" luată în calcul, prezenţa vegetaţiei a determinat discreţia formală a volumului şi opţiunea pentru jocul de elemente din lemn exprimat în faţade.

Dinamica volumului, speculată prin tratarea diferită a faţadelor, este o altă rezultantă a condiţionărilor date de sit. Plastica sobră, cu elemente situate la joncţiunea dintre o tradiţie minimalistă de bun augur şi tendinţe inovatoare de încă şi mai bun augur, convinge cu uşurinţă.

Apartamentele au fost aşadar gândite să corespundă îmbinării între idealul de casă "cu grădină" şi apartamentul de hotel. Ample, dotate cu terase generoase, locuinţele oferă şi confortul unui cămin dar şi sugestia de ready-made care aminteşte absenţa unei responsabilităţi vis-à-vis de proprietate.



Alte lucrări cu aceiași autori: