ro | en

Imobil de birouri

str. dr. Iacob Felix, București
Proiect: Avangarda
Autori: arh. Florin Alexandrescu, arh. Marius Turcu
Structuri: ing. Stefan Craciun - Sigma s.r.l.
Instalații: ing. Călin Ștefănescu - Beta Proiect s.r.l.

Comentariul autorului

Imobilul de birouri cu o suprafaţă construită desfăşurată de 3300 mp şi dispusă pe 11 niveluri (subsol, parter, mezanin, etajele 1-7, etaj tehnic) este amplasat într-o zonă cu un pronunţat caracter rezidenţial, dar şi în proximitatea unor imobile de birouri şi viitoare amplasamente cu importanţă pentru funcţiuni similare (zona Piaţa Victoriei, zona Şoselei Kisseleff etc), având, de asemenea, o bună vizibilitate şi spre Bd. 1 Mai, respectiv spre zona verde a oraşului.

Volumetria generală este concepută pentru a se încadra în previziunile urbanistice ale PUZ; astfel, preluările din vecinătăţile imediate ar putea părea ignorate. Construcţia, realizată în tăieturi simple, după cele două direcţii dominante (cea a străzii Dr. Felix şi cea a limitelor laterale ale lotului) prezintă o intersecţie de două volume care se susţin unul pe celălalt, fiind articulate de un spaţiu vertical care, în acelaşi timp, naşte structura din inox a balcoanelor. Dantelăria din oţel devine elementul de detaliu care captează ochiul şi care interpretează iedera agăţată de faţadele interbelice.

Sistemele folosite pentru placările faţadei ca şi expunerea detaliilor metalului sugerează "procesele tehnologice" dinăuntrul construcţiei, ocolind în acelaşi timp folosirea "clasicei" anvelopante din sticlă. Dialogul cu frontul de vis-à-vis - blocuri de locuinţe P+10 din anii '80 - a sugerat apariţia balconului - aici, pasarelă pentru curăţarea faţadei - element nespecific construcţiilor de birouri.



Alte lucrări cu aceiași autori: