ro | en
  • Locul III

EUROPE HOUSE

str. Lascăr Catargiu, București
Proiect: WESTFOURTH ARCHITECTURE PC/SA, PACIC SRL.
Autori: arh. Vladimir Arsene

Comentariul autorului

La începutul istoriei proiectului EUROPE HOUSE (momentul acela cu o foaie de hârtie albă în faţă), amplasamentul punea o problemă majoră.

Pe de o parte, Piaţa Victoriei este unul dintre puţinele locuri din zona centrală unde argumentul scării urbane prevalează, făcând posibilă construcţia unor imobile cu volume importante şi arii desfăşurate de ordinul zecilor de mii de metri pătraţi. Pe de altă parte, terenul este situat la capătul unui bulevard celebru prin desfăşurările liniştite de fronturi mai degrabă joase, constituite din clădiri de început de secol XX. Rezolvarea plasează 18 000 mp de arie utilă, respectiv 22 000 mp de arie desfăşurată, în spatele celui mai simplu dreptunghi posibil din cea mai transparentă sticlă. Un alt dreptunghi - peretele placat cu terra-cotta - creează planul secund al compoziţiei.

Spaţiile pentru birouri dispuse în spatele planului de sticlă al faţadei sunt libere de orice element structural pe o deschidere de 10 metri şi pe întreaga lungime de 80 de metri. În spatele peretelui placat cu terra-cotta sunt nucleele de circulaţii verticale, grupurile sanitare, oficiile şi spaţiile tehnice de etaj. Spre Calea Victoriei, o aripă curbă adăposteşte tractul secundar de birouri, servit de acelaşi nod median de circulaţii şi anexe. Cele două subsoluri cuprind spaţii de parcare şi anexele tehnice. Uzina principală a fost dispusă la parter, spre curtea interioară, într-un volum separat din aluminiu.



Alte lucrări cu aceiași autori: