Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2006 » restaurări
ro | en

Ocna Sibiului - pavilionul central - pavilionul băilor

Proiect: arh. Adrian SPIRESCU, arh. Ligia RISTEA, arh. Iulian MORARU

Comentariul autorului

Amplasată la aproximativ 15 km de Sibiu, localitatea Ocna Sibiului, pe lângă alte referinţe arhitecturale (clădirea bisericii reformate cu zidul înconjurator, urmele unei vechi construcţii romane), cuprinde şi trei pavilioane cu o valoare arhitecturală inedită: pavilionul băilor, pavilionul central şi hotelul. Pe lângă aceste trei construcţii, zona mai cuprindea şi amenajări legate de poziţia lacului sărat: vestiare, pontoane, promenade etc. (spaţii acum dispărute), precum şi spaţii verzi decorative. Lucrările de proiectare au început în anul 2003 cu restaurarea pavilionului central şi a pavilionului băilor, urmând ca amenajările exterioare să fie executate în altă etapă. Acelaşi lucru s-a preconizat şi pentru hotel, care are degradări avansate datorită poziţiei sale (pe un bloc de sare care îşi modifică configuraţia în timp) şi a fost planificat de către beneficiar a se proiecta ulterior.

Lucrările de restaurare urmăresc readucerea corpurilor celor trei obiective, cât şi amenajările exterioare, la perioada anilor 1910. Funcţiunile (cu acordul beneficiarului) au fost păstrate, fiind completate cu facilităţi de adaptare la tehnologiile actuale (bucătării, oficii, spaţii tehnice etc.). Principiul de restaurare folosit a fost găsirea, pe baza consultării documentaţiilor scrise şi desenate, a imaginii iniţiale, limitând la maximum posibil elementele de intervenţie străine faptului iniţial. Au fost luate mostre de culoare după tencuielile şi finisajele existente. Părţi ale decoraţiilor iniţiale au fost păstrate şi reconstituite, iar părţi aflate încă în bună stare (glafuri de piatră, pardoseli de mozaic) au fost repuse în operă. În partea a doua a lucrărilor de proiectare şi execuţie se va urmări readucerea la imaginea emblematică a staţiunii şi în ceea ce priveşte amenajările exterioare.



Alte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2018, secțiunea Arhitectura civică și corporate
Premiul secțiunii „Arhitectura civică și corporate”
Creșă și grădiniță în cadrul complexului Școlii Americane, București
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Marina RAICOPOL, arh. Lucica MÎȚ, arh. Ruxandra IORDAN, arh. Cosmin POPA, Cristian PRISECARU, Daniela CEHAN
Ediția 2018, secțiunea Arhitectură, conversie și restaurare
Nominalizare
Lucrări de consolidare, amenajare și modernizare la sediul sucursalei Dolj a Băncii Naționale a României
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Cosmin POPA, arh. Ruxandra IORDAN, arh. Raluca COJOCARU, arh. Lucica MÎȚ, arh. Marina RAICOPOL, Cristian PRISECARU, Daniela CEHAN
Ediția 2016, secțiunea arhitectură socio-culturală
Centru wellness în București
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2016, secțiunea viziuni și cercetări prin arhitectură
Nominalizare
Muzeu Vacarești, Mogoșoaia - stratificări, studiu de materialitate
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2015, secțiunea arhitectura socio-culturală
Centru logistic Farmexim București
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Mihaela PELTEACU, arh. Lucica MÎȚ, arh. Marina RAICOPOL, arh. Cosmin POPA, arh. Ruxandra IORDAN
Ediția 2015, secțiunea arhitectura spațiului public și urbanismul
Premiul Ferro
VTREE – copac solar urban
arh. Horia SPIRESCU, arh. Anca CONSTANTINESCU, arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2014, secțiunea carte de arhitectură
Adrian Spirescu. Pagini de arhitectură. Interferențe și neliniști
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2013, secțiunea restaurări
Restaurare și Modernizare Turn & Cabină Comandă Porțile de Fier 1
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea studii și proiecte
Sala de conferințe (aula) U.P.B.
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea arhitectură / social-culturale
Premiul secțiunii „Arhitectură / social-culturale”
Crystal Tower Business Center
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea arhitectură / social-culturale
Spații pentru conferințe și cazare Olănești
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea imagine de arhitectură / desen
Schiță de concept - Reconversie Centrul Comercial Cluj, Crystal Tower, Centrul Logistic Farmexim
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea imagine de arhitectură / desen
Schiță de concept - Spații pentru conferințe și cazare Olănești
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2011, secțiunea studii și proiecte
Sală de concerte și sediul Filarmonicii Transilvania, Cluj – Napoca
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2011, secțiunea imagine de arhitectură / desen
Desen din călătorie 1 – Portugalia 2011; Desen din călătorie 2 – Portugalia 2011
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2010, secțiunea studii și proiecte
Nominalizare a Președintelui Filialei București
Arhitectură experimentală - Complex administrativ și sportiv, jud. Cluj
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2009, secțiunea arhitectură
Centru comercial central Cluj
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2009, secțiunea fotografie de arhitectură
Arhitecturi
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2008, secțiunea arhitectură
Casa ZLATKO - Mogoșoaia
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Marina RAICOPOL, arh. Lucica MÎȚ
Ediția 2008, secțiunea restaurări
Nominalizare
Restaurare și reabilitare B.N.R. Cluj
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Lucica MÎȚ
Ediția 2008, secțiunea carte de arhitectură
Sub incidența luminii
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2008, secțiunea fotografie de arhitectură
Biblioteca RWI, Zurich, 2004 Santiago Calatrava
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2008, secțiunea fotografie de arhitectură
Signal Box, Basel, 1999, Herzog & De Meuron
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2007, secțiunea arhitectură
SEDIU DE FIRMĂ
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Marina RAICOPOL, arh. Cosmin POPA
Ediția 2007, secțiunea arhitectură
CASA ZLATKO – CASA LINEARĂ
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Marina RAICOPOL, arh. Lucica MÎȚ
Ediția 2007, secțiunea studii și proiecte
ANSAMBLU DE LOCUINȚE
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Cosmin POPA, arh. Andrei Eugen LAKATOȘ
Ediția 2007, secțiunea carte de arhitectură
CROCHIURI DE ARHITECTURĂ – NOSTALGIA REDEFINIRII
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2007, secțiunea fotografie de arhitectură
SITUAȚIE DE ECHILIBRU, SITUAȚIE DE CONFLICT, SITUAȚIE DE AMBIGUITATE, UN STUDIO: COMPLEX DE BIROURI - ALMERE, STEVEN HOLL: HET OOSTEN - PAVILION-AMSTERDAM, OMA - ALMERE
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2005, secțiunea arhitectură
Nominalizare
Centrul Internațional de Conferințe, Neptun
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2005, secțiunea amenajări interioare
Nominalizare
Muzeul Național de Artă Contemporană
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2004, secțiunea arhitectură
Sediu Banca Comercială Română
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2003, secțiunea arhitectură
Casa Călin
arh. Dana SPIRESCU, arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2003, secțiunea restaurări
Locul I
Restaurare "Bufetul de la Șosea"
arh. Adrian SPIRESCU