ro | en
  • Nominalizare la secțiunea „Viziuni și cercetări prin arhitectură”

Muzeu Vacarești, Mogoșoaia - stratificări, studiu de materialitate

Mogoșoaia, jud. Ilfov, România
Autor: arh. Adrian Spirescu / SC A.S.M.P. SRL
Colaboratori: arh.Mihaela Pelteacu, arh.Marina Raicoplol, arh. Lucia Mit, arh.Ruxandra Iordan, arh Cosmin Popa

Comentariul autorului

Din zidurile Bisericii Mănăstirii Văcăreşti, demolată în urmă cu 30 de ani, au rămas câteva fresce şi mai multe coloane şi fragmente litice. Le-am văzut de multe ori, acolo pe unde aşteaptau: la Palatul Mogoşoaia, la Muzeul de Artă... Nu le-am privit nicio clipă cu compasiune sau resemnare. Dimpotrivă, am perceput de fiecare dată forţa zidului căruia i-au aparţinut.
În acelaşi timp Mănăstirea Văcăreşti - cunoscută şi ca Închisoarea Văcăreşti - a părut ca o metaforă pentru arhitectură. Istoria ei, o suprapunere între calea către Lumină şi înrobirea trupului, poate sugera că arhitectura nu este niciodată inocentă.
Istoria şi forţa locului în care Lapidariumului este amplasat – lângă Incinta Palatului Mogoşoaia - au dus la ideea unui spaţiu conceput în întregime ca o succesiune de straturi care împart şi strâng laolaltă lucruri, istorii diferite. Materialele puse în operă, elementele de inchidere exterioară, interioară - zinc, sticlă, cărămidă plină, ardezie, tencuială etc – sunt dispuse în straturi distincte, vizibile în raport unele cu altele. În acest sens şi coloanele de piatră au mai degrabă un rol spaţial decât de exponat, fiind prag, pasaj între funcţiunile diferite ale spaţiului: intrare, sala multifuncţională, foyer iar frescele sunt deasemenea propuse ca un strat peste peretele de cărămidă tencuită.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2016
viziuni și cercetări prin arhitectură