Locul I

Restaurare "Bufetul de la Șosea"

şos. Kiseleff, București
Proiect: arh. Adrian SPIRESCU, arh. Ligia RISTEA

Iniţial, Bufetul era destinat să reprezinte România la Expoziţia Universală de la Paris, din 1889. În 1893, construcţia se ridica după planurile lui Ion Mincu.

Cele patru faţade sunt concepute a fi orientate spre cele patru puncte cardinale. Compoziţia are un volum înălţat în zona foişorului, pentru a fi un semnal perceput de la distanţă, iar vocabularul faţadelor este inspirat de vechile case tradiţionale cu foişor şi scară exterioară, specifice zonei subcarpatice munteneşti.

Clădirea şi-a păstrat aceeaşi destinaţie - "bufet" -, deşi este transpunerea unei case boiereşti din secolele 17-19, trecută prin filtrul gândirii unui arhitect cu har.

Intervenţiile actuale se referă la: amenajarea zonei holului de acces, a salonului principal şi a celui din foişor, a cramei; modernizarea şi reorganizarea bucătăriei; repararea şi finisarea teraselor, a grupurilor sanitare; schimbarea tâmplăriei cu una din lemn stratificat şi geam termoizolator, dar păstrând desenul iniţial al faţadelor. Finisarea teraselor şi a treptelor de acces exterioare s-a executat dintr-un material ceramic. Terasa de deasupra cramei are înglobat în pardoseală un sistem de încălzire. Pentru bucătărie s-a regândit fluxul tehnologic, s-au realizat noi compartimentări şi au fost înlocuite finisajele pardoselilor, pereţilor, instalaţiilor şi toate utilajele. În saloane au fost păstrate plafoanele cu grinzi de lemn, care au fost reparate, băiţuite şi lăcuite; a fost refăcută cornişa intermediară; s-au reparat şi decorat pereţii.

Pentru tencuielile exterioare a fost folosit un mortar de var-ciment, compatibil cu mortarul de var folosit în trecut. Vopsitoria exterioară este de tip mineral, albă: în câmp s-a utilizat o granulaţie pronunţată, iar în zonele profilaturilor uşilor şi ferestrelor lisă. Elementele din lemn au fost curăţate de vopseaua existentă şi s-au lăcuit mat. Decoraţia ceramică, existentă încă de la bun început, a fost curăţată şi restaurată. De asemenea, a fost păstrată învelitoarea din olane.

Alte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2018, secțiunea Arhitectura civică și corporate
Premiul secțiunii „Arhitectura civică și corporate”
Creșă și grădiniță în cadrul complexului Școlii Americane, București
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Marina RAICOPOL, arh. Lucica MÎȚ, arh. Ruxandra IORDAN, arh. Cosmin POPA, Cristian PRISECARU, Daniela CEHAN
Ediția 2018, secțiunea Arhitectură, conversie și restaurare
Nominalizare
Lucrări de consolidare, amenajare și modernizare la sediul sucursalei Dolj a Băncii Naționale a României
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Cosmin POPA, arh. Ruxandra IORDAN, arh. Raluca COJOCARU, arh. Lucica MÎȚ, arh. Marina RAICOPOL, Cristian PRISECARU, Daniela CEHAN
Ediția 2016, secțiunea arhitectură socio-culturală
Centru wellness în București
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2016, secțiunea viziuni și cercetări prin arhitectură
Nominalizare
Muzeu Vacarești, Mogoșoaia - stratificări, studiu de materialitate
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2015, secțiunea arhitectura socio-culturală
Centru logistic Farmexim București
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Mihaela PELTEACU, arh. Lucica MÎȚ, arh. Marina RAICOPOL, arh. Cosmin POPA, arh. Ruxandra IORDAN
Ediția 2015, secțiunea arhitectura spațiului public și urbanismul
Premiul Ferro
VTREE – copac solar urban
arh. Horia SPIRESCU, arh. Anca CONSTANTINESCU, arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2014, secțiunea carte de arhitectură
Adrian Spirescu. Pagini de arhitectură. Interferențe și neliniști
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2013, secțiunea restaurări
Restaurare și Modernizare Turn & Cabină Comandă Porțile de Fier 1
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea studii și proiecte
Sala de conferințe (aula) U.P.B.
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea arhitectură / social-culturale
Premiul secțiunii „Arhitectură / social-culturale”
Crystal Tower Business Center
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea arhitectură / social-culturale
Spații pentru conferințe și cazare Olănești
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea imagine de arhitectură / desen
Schiță de concept - Reconversie Centrul Comercial Cluj, Crystal Tower, Centrul Logistic Farmexim
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2012, secțiunea imagine de arhitectură / desen
Schiță de concept - Spații pentru conferințe și cazare Olănești
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2011, secțiunea studii și proiecte
Sală de concerte și sediul Filarmonicii Transilvania, Cluj – Napoca
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2011, secțiunea imagine de arhitectură / desen
Desen din călătorie 1 – Portugalia 2011; Desen din călătorie 2 – Portugalia 2011
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2010, secțiunea studii și proiecte
Nominalizare a Președintelui Filialei București
Arhitectură experimentală - Complex administrativ și sportiv, jud. Cluj
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2009, secțiunea arhitectură
Centru comercial central Cluj
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2009, secțiunea fotografie de arhitectură
Arhitecturi
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2008, secțiunea arhitectură
Casa ZLATKO - Mogoșoaia
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Marina RAICOPOL, arh. Lucica MÎȚ
Ediția 2008, secțiunea restaurări
Nominalizare
Restaurare și reabilitare B.N.R. Cluj
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Lucica MÎȚ
Ediția 2008, secțiunea carte de arhitectură
Sub incidența luminii
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2008, secțiunea fotografie de arhitectură
Biblioteca RWI, Zurich, 2004 Santiago Calatrava
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2008, secțiunea fotografie de arhitectură
Signal Box, Basel, 1999, Herzog & De Meuron
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2007, secțiunea arhitectură
SEDIU DE FIRMĂ
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Marina RAICOPOL, arh. Cosmin POPA
Ediția 2007, secțiunea arhitectură
CASA ZLATKO – CASA LINEARĂ
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Marina RAICOPOL, arh. Lucica MÎȚ
Ediția 2007, secțiunea studii și proiecte
ANSAMBLU DE LOCUINȚE
arh. Adrian SPIRESCU, arh. Cosmin POPA, arh. Andrei Eugen LAKATOȘ
Ediția 2007, secțiunea carte de arhitectură
CROCHIURI DE ARHITECTURĂ – NOSTALGIA REDEFINIRII
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2007, secțiunea fotografie de arhitectură
SITUAȚIE DE ECHILIBRU, SITUAȚIE DE CONFLICT, SITUAȚIE DE AMBIGUITATE, UN STUDIO: COMPLEX DE BIROURI - ALMERE, STEVEN HOLL: HET OOSTEN - PAVILION-AMSTERDAM, OMA - ALMERE
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2006, secțiunea restaurări
Ocna Sibiului - pavilionul central - pavilionul băilor
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2005, secțiunea arhitectură
Nominalizare
Centrul Internațional de Conferințe, Neptun
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2005, secțiunea amenajări interioare
Nominalizare
Muzeul Național de Artă Contemporană
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2004, secțiunea arhitectură
Sediu Banca Comercială Română
arh. Adrian SPIRESCU
Ediția 2003, secțiunea arhitectură
Casa Călin
arh. Dana SPIRESCU, arh. Adrian SPIRESCU