Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2019 » Cercetare prin arhitectură / Diplome de arhitectură
ro | en

Centru cultural multifunctional

Autori: arh. Alin Claudiu Bitoleanu

Îndrumători: lect. dr. arh. Stefan Valeriu Mihailescu

Like

Comentariul autorului

Cauza–De ce? În urma multiplelor tipuri de analiză, tema proiectului pornește de la ipoteza că cinematografele independente pe lot, nu mai pot funcționa dupa modelul actual. Drept dovadă stau mărturie cele 13 de cinematografe active, dintr-un total de 874 de cinematografe înainte de 1989, restul fiind inchiriate, dezafectate sau cu altă destinație. Argumentul principal este construit pe necesitatea sporirii gradului de complexitate funcțională a programului arhitectural, adaptată la scara locului. Așadar, împreună, obiectul arhitectural propus spre extindere și vecinătatea, să lucreze ca un tot unitar pentru a ridica zona pe plan cultural și arhitectural, pentru a aduce prosperitatea. Lipsa spațiilor culturale, dar și dezafectarea și relocarea lor, vor atrage scăderea nivelului cultural local, astfel încât viața socială roșioreană va avea de suferit. Astfel, proiectul urmareste revitalizarea cadrului arhitectural în zona centrală a localității, prelungirea centrului si propune un scenariu de creștere viitor și o strategie de dezvoltare a zonei centrale, astfel încât viața economică, culturala și social, roșioreană să fie îmbunătățită. Context–Unde? Amplasamentul proiectului se află in centrul municipiului Roșiorii de Vede, pe strada Carpați, intre cinematograful Modern si Cinematograful Carpați. Proiectul dorește a fi un pilot ale cărui principii să poată fi utilizate la scară națională, de aici și enunțul “rezolvare locală la o problema națională”. Datorită poziției, situl reprezintă un pol economic important, cu funcționalitate și atractivitate ridicată, el fiind o problema de interes local și un mediu propice de investiție cu amortizare rapidă și cu perspective fezabile de producere a unui profit semnificativ. Viziunea proiectului a ținut seama de cresterea calitatii vietii, prin dezvoltarea zonei centrale. Imbunatatirea nivelului cultural local, ridicarea nivelului social, cat si intensificarea nivelului economic au foste aspectele urmarite pe tot parcursul proiectului. Misiunea prin care acestea vor fi puse in practica tine seama de dezvoltarea nivelului arhitectural zonal si implicit cresterea valorii terenului. De asemenea si crearea unui element arhitectural unificator la nivelul tesutului urban dar si cresterea spatiului public. Programul care servește misiunea este un centru cultural multifunctonal, cu spatii de expozitie in cadrul foaierului, sali multiple, librarie si bar. De asemenea realizarea unei parcari subterane va decongestiona zona centrala de masini parcate pe spatiul public. Conceptul. Propunerea incerca sa contribuie la revitalizarea zonei, continuarea unui parcus pietonal, dezvoltarea atmosferei culturale ale orașului. De asemenea ea dorește sa ofere atat locatarilor din zona cat si orasului, un spatiu verde amplu, de relaxare pentru zilele toride de vara. Detalierea Programului – Cum? Acesta propune un program (hibrid) de creștere a numărului de funcțiuni din cadrul cinematografului împreună cu regândirea țesutului învecinat, cat și extinderea acestuia, cu alte doua corpuri unite la etaj. Acest lucru va fi posibil prin enunțarea unei strategii viitoare de dezvoltare, în parteneriat public privat. La nivel urban, propunerea urmareste sa extinda zona centrala, sa creeze un scuar deschis comunitatii cât și locatarilor locuintelor adiacente. De asemenea se urmareste crearea de noi functiuni publice, deschise la parter, ce impreuna cu sala mare de spectacol cât și cinema sa devina un element de atractie zonal. Printre acestea se gasesc libraria, barul cat si foaierul urban, intre care exista spatii ample de trecere catre zona de spatiu public exterior, retras fata de strada. Așadar, crearea unui complex cu caracter de reper la nivelul orașului, avand funcțiuni de interes local cat si eficientizarea locurilor de parcare, vor aduce un plus semnificativ pentru oraș. In cadrul proiectului au fost utilizate principii sustenabile, precum utilizarea și stocarea energiei solare cât si realizarea teraselor inverzite. De asemenea amenajarea spațiilor verzi, cât și realizarea unui scuar vor imbunatatii viata sociala a orașului.