ro | en
Școala de vară la Palat ÎnFlorești

Școala de vară la Palat ÎnFlorești

Autori: arh. Dan - Alexandru Roșu, arh. Camelia - Raluca Bărbulescu, Alexandru Mexi, peisagist, Mariana Nițu, peisagist, Alina Chiciudean, economist, Ștefan Stoica, artist vizual, Carmen Croitoru, lector ateliere educaționale

Colaboratori: Irina Bossy-Ghica, co-prorprietar al Domeniului Cantacuzino Florești, Rareș Tudorache, co-prorprietar al Domeniului Cantacuzino Florești, arh. Ioana-Irina Iamandescu, arheolog Sergiu Iosipescu, arheolog Raluca Iosipescu, arheolog Mihaela Ciornei, peisagist Diana Culescu, artist vizual Roberta Curcă, arhitect Maria Auböck, geograf Elyze Storms-Smeets, arboricultor Alexandru Purcaru

Comentariul autorului

Școala de Vară la Palat în Florești reprezintă un program cultural și educațional multianual dedicat studenților și tinerilor profesioniști care activează în domenii conexe patrimoniului cultural și natural (arhitecți, ingineri, peisagiști, arheologi, artiști, economiști etc.). Aceasta se desfășoară pe Domeniul Cantacuzino din comuna Florești, jud. Prahova și este organizată de Fundația Cantacuzino Florești și Asociația Arché în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Fundația Pro Patrimonio și Asociația Peisagiștilor din România. Programul a fost co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România și de Administrația Fondului Cultural Național și a fost susținut de Aqua Carpatica.
În 2019, în cadrul primei ediții a Școlii de Vară la Palat în Florești, s-au organizat mai multe ateliere tematice (arheologie peisageră, instalații artistice site-specific și arboricultură) dedicate cercetării și punerii în valoare a parcului Micului Trianon, monument istoric de importanță națională a cărui istorie și evoluție de-a lungul timpului au rămas mult prea puțin cercetate. În cadrul atelierelor de arheologie peisageră au fost identificate mai multe alei istorice ascunse sub straturi de sol, fragmente de vase de ceramică, cahle, vasce de grădină, decorațiuni de trăsuri, gloanțe ș.a. În cadrul atelierului de arboricultură a fost elaborat un registru verde care cuprinde date cantitative și calitative despre toți arborii din parcul-monument istoric, iar în cadrul atelierului de arte plastice au fost realizate piese de mobilier de grădină inspirate din arhitectura domeniului cantacuzin. Arhitecta Maria Auböck, restauratoarea mai multor parcuri și grădini istorice, inclusiv a grădinilor palatului Belvedere din Viena, monument înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a participat în calitate de invitat special al Școlii de Vară și a propus o strategie de cercetare și de restaurare a vechiului parc.
În 2020, în cadrul ediției a II-a au fost continuate săpăturile arheologice și au fost puse în lumină trasee vechi de plimbare prin parc și au fost descoperite mai multe construcții și fundații ale căror istorie urmează să fie cercetată, au fost realizate tăieri profesioniste în coroanele arborilor astfel încât să le permită acestora regenerarea vegetală și, pe baza unui proiect de specialitate avizat de Ministerul Culturii a fost realizată intervenție de restaurare peisageră menintă să pună în valoare traseele descoperite și decopertate. La ediția din anul 2020 a Școlii de Vară a participat și olandeza Elyze Storms-Smeets, geograf specializat în domenii istorice și politici europene de valorificare a acestora.
Vedeta ediției din 2020 a Școlii de Vară a fost însă Uzina Electrică „Steaua Roșie” care a primit vizita mai multor studenți și tineri profesioniști arhitecți care au studiat îndeaproape clădirea și care au colaborat în vederea identificării unor modele de restaurare și punere în valoare a acesteia. Studiile și proiectele realizate în cadrul acestui atelier de arhitectură industrială urmează să fie integrate într-un dosar de clasare în Lista Monumentelor Istorice a acestei capodopere construite între anii 1922-1923 de societatea belgiano-franceză Hydrodina în colaborare cu renumitul arhitect, Duiliu Marcu, şi cu antreprenorul român Emil Prager.
Școala de Vară a fost nominalizată în cadrul programele europene Rendez-vous aux Jardins și INNOcastle ca exemplu de bune practici în organizarea și desfășurarea de programe de cercetare și punere în valoare a monumentelor istorice pe timp de pandemie.