ro | en
Uranus acum. Proiect urban și comunitar
  • Premiul secțiunii „Cercetare prin arhitectură / arhitectură și experiment”

Uranus acum. Proiect urban și comunitar

Autori:
CONCEPT, CURATORI / CONCEPT, CURATORS:
Dorothee Hasnaș
Ștefan Ghenciulescu

COORDONARE DESIGN, CURATOR/DESIGN COORDINATION,CURATOR:
Ilinca Păun Constantinescu
În colaborare cu/In collaboration with: The Order of Architects of Romania (OAR), Bucharest Branch / Ordinul Arhitecților din România (OAR), Filiala București
Birou de proiectare: Zeppelin & Ideilagram

Colaboratori:
CERCETARE URBANĂ ȘI ARHITECTURALĂ, CONCEPT EXPOZIȚIONAL, DESIGN: Dorothee Hasnaș, Ilinca Păun Constantinescu, Ștefan Ghenciulescu, Tudor Constantinescu, Gabriela Belcineanu, Iulia Păun, Alexandru Păun
CERCETARE ISTORICĂ, URBANĂ ȘI SOCIOLOGICĂ: Oana-Valentina Suciu, Iris Șerban, Irina Tulbure, Andrei-Răzvan Voinea, Mihai Burcea
INTERVIEWS / INTERVIURI: Oana-Valentina Suciu, Iris Șerban, Dorothee Hasnaș
DESIGN GRAFIC: Radu Manelici, Max Gruenwald (Faber Studio)
FILMĂRI, EDITARE: Alexandru Păun
STRUCTURĂ INSTALAȚII: Adrian Brânzoiu, Ștefan Ruste & Ioana Avram
PRODUCȚE ORNAMENTE IPSOS, MAEȘTRI IPSOSARI: Neta Popescu et al.
/PRODUCȚIE EXPOZIȚIE: XDesign, Atelier Vast

Foto:
Andrei Bîrsan, Șerban Hasnaș, Alexandru Nicolae Panaitescu, Dan Perry, Ștefan Tuchilă, Sorin Vasilescu, Cristian Zaharia, Tudor Constantinescu, Agerpress, arhivele locuitorilor cartierului, alte arhive

LISTA ÎNTREAGĂ: https://e-zeppelin.ro/uranus-acum-despre-proiect/
PROIECT CULTURAL FINANȚAT DE CĂTRE: Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură, Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.

Comentariul autorului

URANUS ACUM este un proiect despre istoria vie, despre spiri¬tul comunitar şi despre legăturile uneori invizibile între epoci ce par radical opuse.
Pe 22 decembrie 1989 se sfârşea brusc nu doar regimul Cea¬uşescu, ci şi proiectul megaloman de distrugere şi reconstru¬ire a oraşelor româneşti. După 30 de ani, memoria colectivă a acestor transformări este din ce în ce mai slabă, în timp ce agresiunile asupra oraşelor continuă. Maniera este foarte diferită, însă justificarea este în continuare „modernizarea”.


Astfel, URANUS ACUM îmbină trei teme critice: o incursiune în istoria arhitectural-urbană și personală, o critică a evoluțiilor actuale, precum și o contribuție la dezvoltarea urbană mai echilibrată și mai responsabilă a orașelor românești (inclusiv prin reintegrarea istoriei).
Ne am concentrat pe zona Uranus–Izvor, ca fiind cea mai reprezentativă pentru „marele proiect” al lui Ceaușescu: aici, o bucată de oraș istoric a fost aproape complet ștearsă (de la clădiri și străzi, la topografie) și înlocuită cu un ansamblu de clădiri imense, spații interzise și maidane.

2019: CO-PREZENȚĂ / Cercetare, expoziție, instalații, platformă
Odată cu cercetarea specifică, ne-am pus două întrebări esențiale. Cum prezinți o lume anihilată? Cum legi amintirile și povestirile locuitorilor din străzile și casele vechi cu spațiul actual?
Cuvântul cheie este co pre¬zenţa: contopirea realităţii actuale cu cea dispărută. Am reconstruit o lume și am suprapus-o în mod simbolic spațiului actual.
Astfel, în cadrul cercetării am reconstituit planurile originale și le-am suprapus celor prezente; am realizat un model 3D al situației de dinainte și a celei de acum, precum și o „machetă concomitentă fizică”. Acestea au fost prezentate în toamna anului 2019 la MNAC București. În completarea expoziției am construit și așezat exact în locul și la cota originare trei instalații temporare, machete 1:1 ale unor părți din construcțiile dispărute. Instalațiile conțin linkuri către poveștile și arhivele foștilor locuitori.
Expoziția a adus împreună trei generații – locuitori, studenți și tineri voluntari, dar și arhitecți, istorici și antropologi. Secțiunile sale finale au vorbit despre distrugerile contemporane și despre proiecte alternative.

Mai departe
Arhiva online adăpostită pe e-zeppelin.ro a devenit un proiect în construcție permanentă și cu acces liber la resursele complete.
Anul acesta vom publica cartea „Uranus Acum”, un extras al cercetării.
Lucrăm la construirea unei inițiative colaborative pentru salvarea și punerea în valoare a urmelor vechiului cartier aceasta fiind doar o parte din discuția pe care o generăm în vederea unei strategii urbane coerente pentru zonă.
De asemenea, două dintre instalații sunt încă pe locurile lor, ca pionieri ai unui viitor mai cumsecade.

Comentariul juriului

URANUS ACUM – Proiect urban și comunitar este fără îndoială proiectul cu cea mai amplă anvergură culturală și etică prin obiectivul său central, acela de a reface memoria și demnitatea unui cartier dispărut în furia demolărilor ceaușiste. Proiectul investighează istoria acestui genocid urban de pe trei paliere fundamentale: o incursiune în istoria arhitecturii – urbană și personală – a zonei, o critică a evoluției actuale, marcate de reflexele totalitarismului care au generat arealul nou creat dar și de escaladarea investițiilor imobiliare cu profit maxim, și o a treia direcție, contribuția proiectului la o atitudine profesională mai echilibrată și mai responsabilă în orașele românești.
Prin realizarea machetei 3D a situației inițiale, prin suprapunerea planurilor de atunci cu cele de acum, prin realizarea de machete la scara 1:1 a unor părți din imobilele dispărute, așezate pe poziția lor de fapt, proiectul devine accesibil profesioniștilor dar și nespecialiștilor care pot astfel să evalueze proporțiile distrugerilor.
Arhiva online a rămas să existe ca o construcție continuă, care adaugă noi și noi elemente proiectului în desfășurare. Prin discursul coerent de susținere și promovare a istoriei orașului, precum și prin implicațiile sale sociale și umane, proiectul are date esențiale pentru a obține premiul secțiunii.



Alte lucrări cu aceiași autori: