Comentariul autorului
’A treia ipostază’ este o instalație realizată în cadrul Sommerfest 2021 la Akademie Schloss Solitude, un program internațional și transdisciplinar de rezidențe artistice din Stuttgart.
Oblonul, un element arhitectural comun, este regândit în încercarea de a redefini perimetrul clădirii în relație cu identitatea sa culturala actuală. Folosind balamalele existente și înlocuind obloanele ușii din fața sălii care adăpostește “Biblioteca lui Herman”, proiectul propune o explorare a spațiilor liminale, poroase, de graniță și a potențialului lor de utilizare colectivă sau individuală.
Așezat pe limita într-o poziție intermediară și pivotând între două poziții principale -închis/deschis, oblonul are un moment de rotație în care este suspendat deasupra spațiului exterior ( public ). Proiectul creează oportunitata de a prelungi și extinde această stare intermediară, prin transformarea unui element obișnuit de fațadă într-o situație cu ipostaze multiple, un obiect performativ care se adaptează la utilizările și obiceiurile cotidiene din proximitatea lui.
Folosind aceeași amprentă ca a obloanelelor existente, obiectul se transformă într-o piesă de mobilier duală, un diptic care poate oferi diferite configurări spațiale și creează posibilitatea de a susține evenimente culturale ( workshop-uri, prezentări, proiecții video ) dar și activități cotidiene care se întâmplă recurent ( gătit, badminton, petreceri ).
Proiectul are atât o dimensiune spațială, cât și una temporală, arătând cum o grosime de 8 centimetri poate deveni un spațiu performativ prin deschiderea obiectului, folosind posibilitățile sale particulare de mișcare. Suprafețele mobile care devin elemente de sprijin pentru diverse activități folosesc același sistem de pliere pentru a face obiectul ușor de utilizat.
Dipticul este realizat din placaj lemnos și are suprafața exterioră metalică care protejează obiectul de intemperii sau de diferite acțiuni mecanice care pot aparent atunci când este utilizat. Este dotat cu două rânduri de balamale care îi permit o deschidere de 270 de grade.
Proiectul deschide discuția despre spații intermediare și obiectele care definesc momentele tranzitorii din zonele de prag. Acest element ambiguu inserat în viața monumentului istoric, investighează principiile de protejare și conservare a patrimoniului construit, în relație cu identitatea actuală a clădirii - ca instituție culturală. Intervenția deschide un spațiu de posibilitate și explorare a relației arhitecturii cu reprezentarea.
Alte lucrări cu aceiași autori: