ro | en
Piața Cibin

Piața Cibin

Autori: arh. Bogdan Neagu
Birou de proiectare: NBC Arhitect

Colaboratori: arh. Nicoara Stoenescu, arh. Spinu Victor, arh. Cristian Mititelu, arh. Alexandru Radut, arh. Florian Marinescu, arh. Dana Stanciucu, arh. Florin Afanasenco.

Comentariul autorului

Pozitia sitului este la limita fostei cetati, practic in zona ce separa culturi (despartea zona sasilor de cea exterioara cetatii unde erau romanii), zona de aparare si protectie.
Ruinele unui bastion medieval pot fi interpretate ca o metaforă pentru fragilitatea societatii și pentru faptul că toate lucrurile sunt interconectate.
Prin aceasta putem sublinia importanța inovației și a schimbării, și pentru a ilustra faptul că ceva care este vechi și deteriorat poate fi transformat și reinventat pentru a deveni ceva nou și valoros.
Exact aici se afla Turnul Croitorilor care era una din cele mai importante porti de acces in oras. Atunci functiunea principala a portii era de filtrare si separare. Odata cu trecerea timpului si evolutia societatii bastionul ca element de aparare a devenit inutil iar mai apoi turnul cu poarta ca element de separare deasemenea a cazut in desuetitudine.

Poarta pentru acest spatiu a fost un simbol care a trecut prin diverse valente semantice:

- Bariere și limite: Poarta poate fi percepută ca o barieră fizică care delimitează și separă două spații distincte. În acest sens, ea poate simboliza granițele, limitele și restricțiile care există în viața noastră.
- Binecuvântare și protecție: poarta poate fi considerată ca o formă de binecuvântare sau protecție. Poate simboliza o cale spre siguranță, refugiu sau către o lume mai bună. Uneori, poarta poate fi asociată cu simboluri religioase sau spirituale, reprezentând un acces către transcendență sau un loc sacru.
- Conexiune și legături: Poarta poate simboliza conexiunea între două locuri, două persoane sau două lumi diferite. Ea poate reprezenta legăturile și relațiile pe care le avem cu ceilalți sau cu mediul înconjurător. Poarta poate însemna că există posibilitatea de a conecta și a interacționa cu ceva sau cu cineva nou.

Acum piata este un simbol al conectarii, al eliminarii barierelor, al incluziunii.
Pe aceasta pozitie consideram propice pozitionarea parcării pentru autocare , practic poarta de intrare pentru turistii care vin cu acest mijloc de transport.
Am dorit sa creăm o piatetă dominată de un ansamblu de sculpturi urbane care au ca temă poarta - element de separare /conexiune.
Muzeul Bastionului care s-ar putea realiza in subteranul acestei zone ar avea un rol de atractor in zona si ar putea adăposti expozitii despre istoricul orasului dar si ca punct de informare turistica
Propunem ca pe viitor cladirea Simens sa treaca printr-un proces de reconversie intr-un mix de functiuni de tipul hotel, market, muzeu , ateliere mestesugaresti care impreuna cu Piata Cibin sa devina un pol de interes commercial , cultural, turistic.
Viitorul pasaj pietonal subteran( care nu este esential in aceasta etapa de realizare a Pietei Cibin ) ar avea un rol de conexiune si fluidizare a traficului pietonal intre cele doua functiuni.
Muzeul / centrul de informare turistica ar completa tot acest ansamblu functional.