ro | en

Locuință individuală Caraivan

Autor: arh. Vasilica Bondor Negraru
Birou de proiectare: OMICRON CONSULTING & DESIGN SRL

Comentariul autorului

Reglementarile urbanistice ale zonei au configurat o limita edificabila ce aproape a impus forma paralelipipedica simpla, curata a volumului construit. Tesutul urban destul de dens si densificabil in viitorul apropiat a conditionat si el gradul de deschidere al casei catre vecinatati. Raportul plin-gol vorbeste despre o compozitie introvertita, ce comunica putin si controlat cu exteriorul , insa apropriindu-si insa atat curtea din fata casei (printr-un fel de prispa in zona de acces), cat si pe cea din spate (gradina, spatiul verde al casei).

Locuinta trebuia sa raspunda urmatoarelor nevoi ale familiei: copilul, bunicul si parintii doreau fiecare o anume intimitate si independenta a spatiului de dormit. Aceasta intimitate s-a realizat prin dispunerea zonei de noapte la jumatati de nivel, obtinându-se in acelasi timp si o continuitate vizuala si spatiala interioara.

Zona de zi trebuia si ea sa ofere posibilitatea desfasurarii activitatilor cotidiene specifice fiecarei "generatii". Asa a rezultat diferenta de nivel din living si obtinerea a doua subspatii cu proportii diferite: unul desfasurata in plan orizontal, in vecinatatea locului de luat masa, altul orientat pe verticala in vecinatatea scarilor.

Diferenta de nivel in interiorul spatiilor de dormit este prezent si in mansarda, obtinandu-se pentru copil o zona de studiu si o alta de dormit, ca o casa in casa.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2008
arhitectură