ro | en
  • Premiul secțiunii „Restaurare, conversie, reabilitare”

Caimatei 10

București, România
Autor: arh. Georgeta Gabrea / Capitel Avangarde SRL
Colaboratori: Echipa: arh. Georgeta Gabrea, arh. Venera Trișnevschi, arh. Ioana Popovici, arh. Claudiu Varlan;
Structură - SC Miro Group SRL: ing. Adrian Stanescu, ing. Daniel Purdea; Instalații - Addict Invest: coordonator proiect - ing. Alin Ungureanu; Antreprenor genaral - SC Cabro Construct SRL - ing. Paul Belu; Diriginte de șantier - ing. Dan Lacatuș; Subantreprenor refacere ornamente si fațadă - Ștefan Neacșu; Subantreprenor refacere feronerie - BTM Proconstruct; Studiu istoric: Cezara Mucenic.

Comentariul autorului

Imobil compus din teren cu suprafaţa de 870.88m2 şi construcţii în suprafaţă totală utilă de 1109.13m2 şi 417,44m2 suprafaţă construită la sol.
Este monument de arhitectură şi are funcţiunea de clădire de birouri.
1. Consolidarea, refuncţionalizarea şi restaurarea clădirii corp C1 şi a garajului din spate.
2. La accesul din partea posterioară s-a propus înlocuirea unei scări de serviciu cu un ascensor, care să facă legătura între cota terenului, etajul 1, etajul 2 şi mansardă.
3. Scara de acces de serviciu, grav avariată, s-a reconfigurat, a fost realizată din beton şi s-a finisat cu trepte din lemn.
4. S-a reparat acoperişul, s-a înlocuit structura din lemn afectată şi elementele deteriorate s-au înlocuit cu altele tot din lemn. S-a înlocuit astereala din lemn, distrusă, iar învelitoarea din tabla zincată de pe acoperiş, deteriorată parţial, s-a înlocuit în întregime cu tablă din zinc. S-a amenajat mansarda.
5. S-au restaurat faţadele principală şi laterale, iar cea posterioară, fără valoare artistică şi foarte dezordonată, a fost ordonată.
Construcţia figurează a fi realizată între anii 1913-1919. De-a lungul existenţei sale, a suferit diferite extinderi şi supraetajări.

Comentariul juriului

Comentariul juriului (José Mateus):

Un exemplu important care arată o cale corectă și necesară pentru o situație adesea nerezolvată în tratarea patrimoniului arhitectural în România

Un demers serios și complex care include un studiu istoric profund și care a permis o decantare netă și echilibrată a elementelor păstrate, îndepărtate sau restaurate

Un rezultat de o calitate profesională evidentă într-o categorie cu rare exemple de proiecte reușite



Alte lucrări cu aceiași autori: