ro | en
Tulcea popasul multicultural către Delta Dunării – Design de faleză

Tulcea popasul multicultural către Delta Dunării – Design de faleză

Autori: urb. Iulian Canov, arh. Vlad Stoica, arh. Marius Vasile, arh. Adrien Guitard, arh. Alexandru Tudose, arh. Mihaela Șerban, arh. Iris Popescu, ing. peisagist Ioana Marin
Birou de proiectare: Wolfhouse Productions + Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială + Fluid Studio Design SRL

Colaboratori:
Design grafic: arh. Teodor Bradu (Fluid Studio Design SRL)
Imagini: arh. Tudor Arsintescu
Beneficiar: Consiliul Județean Tulcea

Comentariul autorului

Un proiect integrat și asumat de către toți actorii locali, pentru reamenajarea falezei, poate transforma acest spațiu în motor principal pentru redescoperirea identității locale și pentru dezvoltare urbană în Tulcea. Astfel, Tulcea poate deveni mai mult decât un filtru logistic, de trecere, în drum spre destinația dorită – orașul poate fi mai mult decât “Poarta către Delta Dunării”. Orașul are potențialul de a deveni o destinație în sine, un veritabil “popas multicultural, în drumul spre deltă”.
Noua faleză a orașului este organizată sub forma a trei benzi funcționale, flexibile, menite să acționeze atât ca element ordonator pentru utilizarea cotidiană, cât și ca platformă pentru găzduirea principalelor evenimente din viața publică a orașului. Astfel, cele trei benzi funcționale sunt: Promenada, Banda pentru activități și Filtrul microclimatic.
Promenada este de fapt o alee pietonală generoasă, amplasată la limita dinspre Dunăre. Spațiul public este eliberat de construcții și amenajările reziduale, acumulate în ultimele decenii de administrare deficitară. Primește în schimb, un nou paviment, realizat din lespezi de granit, piatră naturală, locală și o mobilare urbană minimală. O suită de piațete, amplasate în proximitatea clădirilor reprezentative, punctează traseul promenadei și asigură legătura directă a falezei cu orașul.
Banda pentru activități funcționează ca o platformă centrală, desfășurată de-a lungul falezei, marcată de prezența unui set de elemente modulare, realizate din materiale locale, ușor și ieftin de construit, dar mai ales, adaptabile în timp, conform nevoilor specifice ale spațiului public. Sistemul de acoperire al acestor elemente modulare, vălurit, cu un puternic caracter iconic, imprimă un ritm unitar în parcurgerea Falezei și funcționează ca un liant vizual pentru un mediu construit eterogen.
Filtrul microclimatic negociază spațiul interstițial dintre Faleză și oraș. Este un program dezvoltat longitudinal, dominat de un mediu vegetal atent curatoriat, care servește atât ca filtru în relația cu orașul, dar și ca element regulator pentru microclimatul local.
Complementar la dimensiunea vegetală, conceptul de peisaj include și o componentă cultural identitară, una care care vizează punerea în valoare a celor mai importante repere locale, dar și articularea unei narațiuni urbane; a unei povești care vorbește atât tulcenilor, cât și vizitatorilor, despre specificul și tradițiile locale. Astfel, conceptul de amenajare propune introducerea a 4 elemente de artă urbană, noi repere locale, care articulează identitatea orașului: Foișorul, Obeliscul, Catargele și Ancorele.
Elementele de design incluziv, inserate încă din faza de concept, asigură o reducere substanțială a costurilor alocate accesibilizări spațiului public și asigură premisele creării unui mediu construit ușor de utilizat și înțeles de către o diversitate cât mai mare de oameni, indiferent de vârstă, abilități, naționalitate, cultură, etc.