ro | en
Premiul secțiunii „Arhitectură, conversie și reabilitare”

La Firul Ierbii - spațiu pentru dezbateri și inițiative civice

București, România
Autori: arh. Tamina Lolev, arh. Vlad Stoica, urb. Iulian Canov, urb. Cristina Zlota / Wolfhouse Productions
Colaboratori: Accesibilizarea spațiului: Asociația Metodelor Alternative pentru Integrare Socială (AMAis)

Comentariul autorului

Proiectul oferă bucureștenilor accesul la un centru public, amenajat și echipat care să permită interacțiunea între toți actorii implicați în dezvoltarea orașului. LA FIRUL IERBII funcționează ca un spațiu civic-comunitar (pilot) care acționează la scara orașului și a cartierului. Pe termen mediu, ne propunem dezvoltarea proiectului într-un forum civic local și un veritabil model pentru coagularea, activarea și mobilizarea comunităților locale. Ne dorim ca proiectul pilotat aici să fie replicat și îmbunătățit și în alte comunități din București sau alte orașe.
Intervenția se bazează pe următoarele principii: (1) Păstrarea spațiilor generoase și a înălțimilor acestora, pentru a beneficia de lumină și pentru a crea o atmosferă adecvată lucrului. Astfel, s-au coborât parapeții celor 4 ferestre de pe fațada adiacentă Splaiului Unirii, până la 0.9m interior (0.2m exterior) pentru a obține o luminare corespunzătoare cu funcțiunea propusă, o deschidere către spațiul verde dinspre Splaiul Unirii, precum și o conexiune vizuală către și dinspre exterior pentru transparentizarea activităților Centrului către public. (2) Compartimentarea a fost păstrată pe cât posibil ca cea originală. (3) Finisajele învechite – respectiv pardoseală, pereți și tavane au fosta duse la o stare funcțională folosind finisaje din spectrul industrial.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2017
Arhitectură, conversie și reabilitare