ro | en
Tuya Bucuresti

Tuya Bucuresti

Autori: arh. Dragos Epure, arh. Catalin Ivanov, arh. Alexandru Niculescu, arh. Gianina Toader, arh. Simina Dimcea, arh. Adelina Podlovschi
Birou de proiectare: Metropolis Architecture

Colaboratori:
Lumini: Light Solution/Arelux
Finisaje: SSAB/Delta Studio/Floor 4U
Mobilier: Dedalo/Linia/Print Atelier

Comentariul autorului

Situat în proximitatea lacului din parcul Herăstrău, proiectul restaurantului Tuya propune un pol local, care, dincolo de destinația sa, este conceput ca o extensie a cadrului natural printr-un construct senzorial interior. Expresia arhitecturală gravitează în jurul unui spațiu al simțurilor, unde alama, lemnul, catifeaua și lumina traduc perechi de contraste gustative în alăturări de materiale contrastante.
Elevat de la nivelul curții frontale, accesul anticipează natura vibrantă a ambianției zonei de restaurant, propunând un spațiu de tranziție, în care reflexia și lumina sunt amplificate prin suprafețe de cromatică uniformă. Parcursul către zona de servire este ghidat de o serie de oglinzi, spre un spațiu unde legile fizicii par a fi imersate de culoare, lumină și reflexie. Lumina animă texturi și profilează forme fluide, desprinse dintr-un tablou suprarealist. Cele două elemente majore, vizuale și structurale, ale proiectului, stâlpii concepuți ca fiind “arbori” de alamă, susțin dinamica formală majoră a spațiului, prin mișcările elementelor metalice care îi îmbracă. Aceasta dizolvă diferențele dintre planul superior și cel inferior prin expansiunea fasciilor pe toată suprafața plafonului. În jurul acestora, coronamentul corpurilor de iluminat accentuează poetica radială a acestor indici spațiali majori. Designul elementelor în V din lemn masiv preia și simplifică mișcarea ascendentă a îmbrăcăturii stâlpilor. Adăugând o notă caldă ambianței zonei de servire, ele rămân mai aproape de nivelul ochiului, devenind un reper familiar într-un cadru spectacular. În planul secund siluetelor din lemn, se prefigurează suprafețe luminescente concepute din U-glass, astfel, conferindu-le formă prin lumină.
Textura își depășește atributul ambiental printr-o individualizare funcțională a zonelor de servire, întrucât desenul pardoselii susține o diversitate materială cu greutate în spectacolul spațial. Zona de preparare este parțial lăsată vizibilă clienților, peretele de sticlă ce o desparte de zona de servire preluând notele texturale. Subtilitatea geometriei aurii aplicate pe sticlă recompune imaginea spațiului interior în reflexii și lumini ce se contopesc cu materialitatea. Dacă din zona accesului principal tranziția este una dramatică, spre parc spațiul de servire se deschide gradual în terase, cu închideri temporare sau complet deschise, la vest, spre lac. Tranziția spre exterior este ritmată de alternanțele dintre elementele din lemn și suprafețele riglate de elemente verticale de alamă, spre grădina cu vedere către apă.
Tuya constituie un spațiu unde o bucătărie inedită și servicii pe măsură sunt întrunite într-un proiect în care glamour-ul fuzionează cu arta, iar alama întâlnește catifeaua. Atmosfera propusă la Tuya este unică și specială. Conceptul gravitează în jurul unei experiențe spațiale și senzoriale specifice unei lumi complet diferite. Culorile puternice și sensibilitatea scenografiei luminilor și a texturilor elansează parcursul spațial spre o transcendență a simțurilor controlată în cel mai mic detaliu, de la elemental architectural la cel de mobilier. Astfel, depășește limitele grosiere, ale unui edificiu, care prin destinație are în centru însuși obiectul senzorial, complex, al gustului.



Alte lucrări cu aceiași autori: