ro | en
Velocità
  • Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări horeca” (ex aequo)
  • Cel mai bun client – Amenajări de interior 2021

Velocità

Autori: arh. Corvin Cristian, arh. Șerban Roșca, arh. Petru Lăluț
Birou de proiectare: Corvin Cristian Studio, Workroom Architecture

Colaboratori:
Beneficiar: Velocità Café
Tâmplării exterioare: Punto Casa
Tâmplării interioare: Punto Casa
Confecții speciale: Kaustik
Mobilier custom: Kaustik
Mobilier standard: Vergés Design
Iluminat: Greentek
Finisaje pardoseală: Viazzo
Foto: Corvin Cristian

Comentariul autorului

Velocità este o gelaterie, tiramisu shop și cafenea pe Calea Victoriei, principalul bulevard istoric al Bucureștiului. Exprimarea aromei italiene împreună cu învierea gloriei de odinioară a clădirii a produs o sinteză contemporană de modernism și Art Déco milanez.

Pentru ca spațiul să fie flexibil, dar și pentru a evita separarea rigidă între clienți și barista, barul este compus din piese mobile separate, pe rotile, care pot fi mutate într-o varietate de configurații. Alimentarea cu apă și electricitate are, de asemenea, mai multe poziții și conexiuni rapide. Această flexibilitate s-a dovedit extrem de utilă și în timpul pandemiei.

Culorile sunt cele originale pe care le-am descoperit prin decojirea straturilor de vopsea și, întâmplător (sau nu), sunt apropiat de culorile crem din tiramisu, înghețata de vanilie și cafeaua latte. Terrazzo-ul este o rețetă personalizată, cu pietre colorate care amintesc de ingredientele din produsele expuse (silex maro pentru cafea și ciocolată, portocaliu pentru citrice, marmură verde pentru fistic și mentă). Având în vedere că parte din producție se face la fața locului, alegerea materialelor (terrazzo, oțel inoxidabil, marmură albă, vopsea lucioasă) este compatibilă cu condițiile de laborator și susține puritatea procesului.

Curățenia aproape clinică este îndulcită de mobilierul din ratan și lemn curbat, tonurile calde, subtile de vopsea și detaliile portocalii, precum și de reflectoarele de 3000K, concentrate,, care transmit un sentiment de căldură și intimitate și creează senzația unui apus de soare perpetuu. Scaunele din lemn curbat și ratan sunt, de asemenea, o amintire îndepărtată a scaunelor Thonet, care se găseau în mod tradițional în cafenelele istorice din zonă.

Bucureștenii păstrează imaginea romantizată a orașului lor din cărți poștale sepia cu Calea Victoriei în perioada interbelică. Am vopsit fațada în aceeași paletă de culori, ca și cum ar fi înghețat într-un timp de apusă glorie.

Din păcate, cea mai mare parte a patrimoniului arhitectural al Bucureștiului se află într-o stare tragică de neglijare, degradare, amenințare permanentă și lipsă de protecție din partea autorităților. Acesta a fost și cazul clădirii noastre, o fostă clădire de colț Art Déco de lux. Sperăm că Velocità va fi, de asemenea, un apel la acțiune într-un oraș în care valoarea patrimoniului nu este înțeleasă și nu este, în niciun caz, o prioritate.

Prin urmare, ne-am aventurat într-o căutare aproape arheologică a martorilor rămași. Am descoperit în curtea din spate o ușă secundară originală care ne-a inspirat pentru detaliile de fier și alamă, câteva modele cu cercuri tip Jean Prouvé și diferite nuanțe de marmură, așa că ne-am construit familia de forme, texturi și culori pe baza acestor valoroase descoperiri.

Bineînțeles, astăzi pare deplasat să fim atât de atenți la trecut, având probleme mai urgente: durabilitate, bunăstare, tehnologie, incluziune și inovație. Dar nu este oare prezervarea epitomul sustenabilității și ce modalitate mai bună de a induce starea de bine decât prin senzația de continuitate, lipsită în mod acut din viața noastră, mereu amenințată de prea multe schimbări, prea rapide? A fi în fruntea inovației nu s-a dovedit întotdeauna ca fiind cel mai bun mod de a proteja mediul.

„Cel ce se îndreaptă înainte, creând ceva nou, face acest lucru precum un vâslaș, mergând înainte, dar vâslind înapoi, privind în spatele lui, către trecut.”

Comentariul juriului

Un proiect care la prima vedere pare o amenajare funcționalistă, care își propune să răspundă la nevoile de spațiu ale business-ului pentru care a fost realizat. La o privire mai atentă e vorba de un proiect care reușește să facă mult mai mult de atât. Este un proiect care recuperează un parter comercial istoric și prin investigarea vecinătăților și a spațiilor adiacente reușește să readucă la o formă cât mai apropiată de original un spațiu de o importantă valoare arhitecturală. Un proiect care se remarcă prin mai multe registre de abordare. În primul rând, inspiră la citirea din altă perspectivă a Teoriei geamurilor sparte, în acest caz, afirmându-se că semnele vizibile ale bunelor practici și respectul pentru un element al spațiului urban cu o istorie rezonantă a unei vieți economice și sociale vibrante, creează un mediu și o comunitate care încurajează și inspiră civilitatea și incluziunea socială. Apoi, investigarea detaliată a elementelor care au formulat inițial caracterul arhitectural atât al spațiilor interioare cât și cele de comunicare cu strada, prezervarea, relevarea și recondiționarea diligentă a acestora, sunt în sine un exemplu de bune practici și o expresie a respectului pentru valoarea arhitecturală și istoria comercială a locației. Nu în ultimul rând, amenajarea interioară a unei destinații „dulci”. Designul mobilierului versatil-funcțional, selecția și integrarea materialelor și texturilor, îl recomandă complementar, de la intrarea în spațiu, atât ca spațiu de creație culinară, „laborator de cofetar”, cât și ca spațiu comercial.



Alte lucrări cu aceiași autori: