Comentariul autorului
FRESCO Artigianale a luat nastere ca raspuns firesc la cerintele unei comunitati locale prezente, active si in crestere, dezvoltate in jurul cafenelei BOILER Milk&Coffee.
Acest small business a ales ca, in plin moment pandemic, sa raspunda climatului nesigur al domeniului HoReCa prin reorganizare si prin deschiderea unui shop cu cafea de specialitate in mijlocul cartierului / comunitatii din zona Piata Muncii - Bucuresti, bazandu-se pe relatia de incredere pe care o poate stabili un produs complet oferit cu onestitate oamenilor si comunitatii pe care acestia o pot genera.
Tema proiectului a fost imaginarea "unei experiențe totale pentru clientul nostru, care sa nu se rezume doar la produsele pe care le vom comercializa” Am pornit combinând două funcțiuni clare și explicite - un panino-shop de tip take-away italian și un magazin alimentar de tip bacanie, articulandu-le formal prin simplitatea, franchetea si frumusetea design-ului si executiei de tip artizanal „artigianale” (atat la nivelul elementelor construite, cat si a obiectelor ce constituie mobilierul ). Proiectul s-a dezvoltat în jurul blocului ceramic POROTHERM 25/30 LightPlus, “un bloc ceramic destinat realizarii peretilor structurali in zone cu acceleratie seismica, si peretilor nestructurali de inchidere si compartimentare”. Un produs utilizat in mod curent in contexte diferite, dar care ne-a intrigat si provocat prin posibilitatile de experiment, de re-interpretare si utilizare. Am profitat de versatilitatea sa fizica si functionala si de estetica modulului data de cromatica si ritmul plin/gol. A rezultat un storage-system simplu, flexibil si intuitiv de prezentare a produselor. Modulul blocului ceramic - caramida - da nastere prin repetitie, elementelor aparent structurale - cei doi pereți laterali de la nivelul parterului care îl susțin pe cel de al treilea, de la nivelul supantei. Panotajul peretelui de caramida este preluat ca suprafata, proportie si ritm si la nivelul copertinei ce anunta in spatiul public bacania, doar ca de aceasta data, "rosturile" definesc volumetria. Modulul de caramida devine manerul usii de acces, reinterpretat, rematerializat in lemn, "suspendat" in transparenta usii.
Un alt material important utilizat este oglinda, care prin "absenta" sa, amplifica senzatia de spatialitate, si re-dimensioneaza volume, lumini, obiecte. Aceasta redefineste limitele și aduce elementul uman în prim planul intregului spatiu.
Rezultatul este un interior dinamic, cu limite ambigui, care isi propune a fi un spectacol suprinzatoar pentru scara umana, mediat de simturi - vizual, olfactiv, tactil, gust. Produsele și coaja spațială tind să se topească împreună, creând un dialog constant și dinamic în percepția spatiului, completand simpla functie a schimbului comercial.