ro | en
Consolidare și supraetajare imobil pe str. C. Coandă

Consolidare și supraetajare imobil pe str. C. Coandă

Autori: arh. Remus Hărșan, arh. Dragoș Perju
Birou de proiectare: Graphic Industrial

Colaboratori:
Structura: ing Ana Maria Popa (DCTS)
Instalații: ing Bogdan Vladescu (MCGC)
Beneficiar: Doru & Cezar Costiug

Comentariul autorului

O serie de case frumoase se insira pe strada G-ral Constantin Coanda, avand cap de perspectiva o cladire remarcabila, muzeul de arta Frederic si Cecilia Storck. Casa existenta se inscria armonios in aceasta insiruire. Bine impartita, avea un demisol - folosit si el ca locuinta - si un parter de care era inabil legat printr-o scara cam abrupta. In podul neamenajat se putea ajunge printr-o scara intr-o rampa si un chepeng.
Tema cerea, iar regulamentul permitea, o supraetajare cu inca doua niveluri - din care unul, partial. Am decis sa repetam partiul parterului si pentru etaj, sa adaugam o scara balansata intr-o pozitie centrala dar adosata la calcan si luminata zenital, iar etajul 2, redus ca amprenta, sa-l plasam ceva mai in spate, astfel incat de la nivelul strazii sa nu poata fi perceput.
Ancadramentele si elementele decorative existente au fost conservate, reparate unde era cazul si pastrate pe pozitie, cu exceptia ansamblului cornisei pe care l-am ridicat cu totul, deasupra etajului nou aparut. Elementele din lemn au fost curatate si reamplasate iar cele deteriorate au fost refacute.
La demisol s-au pastrat boltisoarele de caramida existente: au fost curatate si lasate aparente, in contrast cu grinzile metalice originale.
Tamplaria a fost refacuta din lemn stratificat folosindu-se desenul original. Din pacate usa originala a fost distrusa intr-un incendiu in depozit - este cel mai mare regret al nostru in acest proiect.
Porticul de acces a fost curatat de inchiderile parazitare si si-a reluat rolul de spatiu intermediar. Au fost refacuti balustri dupa cei recuperati.
Scara de acces exterioara, din corten, anunta oarecum interventiile noi in raport cu proiectul initial.
Consolidarea s-a realizat prin camasuiri interioare, amplasarea unor stalpi din beton armat ici-colo, suprabetonarea planseului existent peste demisol si realizarea de plansee din beton si grinzi pentru celelalte niveluri.
Termoizolarea s-a realizat prin interior, avad in vedere decoratia exterioara existenta.
Suprafata la sol: 144 mp
Suprafata desfasurata: 488 mp
Suprafata terenului: 244 mp, CUT: 2
A fost pastrat POT existent.