ro | en
Vila inginer Constantin Bușilă din str. Rabat nr. 1
  • Premiul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectură și patrimoniu”

Vila inginer Constantin Bușilă din str. Rabat nr. 1

Autori: arh. Cristina Woinaroski, arh. Oana Floarea, dr. arh. Ruxandra Nemțeanu (șef proiect specialitate, arhitect atestat MC restaurare), arh. Daniela Sandu, arh. Monica Tănăsoiu
Birou de proiectare: ICON Studio de arhitectură

Colaboratori:
Cercetare de arhivă: Istoric de artă Monica Croitoru-Tonciu
Proiectare structura: S.C. SEMIRAMIS INTERCON srl, ing. Valentin Sevcenco, ing. Elena Pagu
Proiectare instalații: MIGA AIRVENT srl, ing. Crișan Câmpeanu, ing. C. Văleanu, AIR DESIGN CONSTRUCT, ing. Vlad Petean, ing. Daniel Petean, ing. Nicolae Ciureanu, ing. Gabriel Căpătău
Proiectare Iluminat arhitectural: LUCEDOMOTICA, Cristian Laurenti
Diriginte șantier atestat MC: ing. Victoria Jipa (construcții), ing. Radu Banu (instalații)
Project Management: Pârvu Mihaela, Ionuț Ionescu, Dan Giga; TECHRE CONSULT, Dumitru Calotă, Ștefan Dan
Executanti: ANDU CONCRETE&SERVICE srl, ing. Stelian Voinea, Elena Voinea, (Consolidare, Finisaje interioare, Instalații HVAC și Sanitare), MDS FIRE-TECH srl (Instalatii Electrice și Instalații Antiefracție), Dan Munteanu Art (Restaurare fațade), METALIC ART (restaurare tamplării metalice, confecții metalice, execuție gard incintă) REYNAERS ALUMINIUM srl, EXIGERE srl (tamplărie aluminiu), ROKAMONT srl (placări piatră), KLEEMANN srl (lift), CREAFRERES (parchet masiv și plinte după model original), ANDREI PAUL (restaurare lemn)
Foto: arh. Andrei Mărgulescu
Beneficiar: PARAMOUNT INVESTMENT srl

Comentariul autorului

Imobilul din București, str. Rabat nr. 1, a fost construit în 1932 după planurile arh. Duiliu Marcu, de către antrepriza de construcții a ing. Emil Prager, care este și autorul proiectului de rezistență. Clădirea a constituit locuința familiei inginerului și omului politic Constantin Bușilă (1877-1950).
Imobilul face parte din ZP. nr. 48, Parcelarea Filipescu, și este clasat monument istoric clasa B. Din punct de vedere stilistic, clădirea se încadrează în curentul modernist, având și anumite detalii interpretative din repertoriul arhitecturii naţionale românești.
Clădirea, naționalizată în anii ’50, a suferit multe intervenții improprii: la exterior, vopsirea paramentului de cărămidă aparentă, a elementelor decorative din piatră, a grilajelor metalice, acoperindu-se elementele cromate, iar la interior, compartimentări abuzive; instalații trase aparent; înlocuirea tuturor placajelor originale în băi; lăcuirea inadecvată a lambriului și a parchetului original de la parter; înlocuirea parțială a tâmplăriei originale, a ferestrelor de la parter, și totală a celor de la etajul I cu tâmplărie PVC; înlocuirea parchetului original de la etajul I; modificarea parapetului balustradei scării principale etc.
Conform expertizei tehnice de rezistență, clădirea a necesitat consolidări locale. Singura intervenție majoră din punct de vedere structural a fost la nivelul aticului terasei de la etajul II, fațada dinspre str. E. Pangratti, unde datorită unei fisuri a fost necesară desfacerea parapetului de zidărie cu recuperarea cărămizii originale și refacerea lui cu ancorarea în stâlpișori și centuri b.a., placând cu cărămida recuperată fațada.
La exterior, intervenția a constat în desprăfuirea și conservarea fațadelor prin curățarea suprafețelor de cărămidă aparentă de depunerile aderente și de vopsitorii cu ajutorul unui steamer cu jet de abur, prin înlocuirea locală a cărămizilor degradate cu cărămizi de același tip și reintegrarea volumetrică și cromatică a pieselor de cărămidă cu lacune. Elementele decorative de piatră au fost curățate de straturile lavabile prin aplicarea unor comprese cu carbonat de amoniu în pulpă de hârtie, a unui decapant și folosirea unor bisturie fine. În unele cazuri, a fost necesară fixarea elementelor de piatră dizlocate prin prinderi ascunse cu tije subțiri de inox. Grilajele decorative metalice au fost restaurate, iar elementele cromate au fost desfăcute, recromate și remontate. S-a realizat un gard de incintă, preluând modelul original al porților auto, conceput de D. Marcu conform desenelor găsite în dosarul de arhivă al casei. Tâmplăriile metalice originale, cu mânere din alamă, au fost reparate, curățate, revopsite în culoare gri, astfel încât astăzi funcționează perfect.
La interior, s-au restaurat: ușile glisante din holul central parter și lambriul original din sufragerie - finisate cu furnir din lemn de nuc; mobilierul bibliotecii - finisat cu furnir din lemn de stejar băițuit; măștile de radiatoare. O surpriză plăcută a fost descoperirea în camera bibliotecii, sub un parchet ieftin, a pavimentului original din piatră de Bașchioi, care a putut fi astfel restaurat. Parchetul original păstrat integral la parter, cu un model în tablă de șah cu carouri alternative din lemn de nuc și lemn de stejar, caracteristic perioadei, a fost curățat, consolidat, împănat, chituit și tratat cu un baiț incolor mat pe bază de ulei. Parchetul de la etaj a fost refăcut identic cu modelul original păstrat în holul de la etaj – model tablă de șah cu carouri din lemn de stejar.
Au fost refăcute și modernizate toate instalațiile. Corpurile de iluminat alese sunt moderne, cu o trimitere către designul interbelic. A fost introdus un lift interior care face legătura dintre grădină și terasa de la etajul II. Subsolul și etajul II au fost tratate modern. Grădina cu intrare din str. E. Pangratti a fost amenajată peisager, conservându-se integral proiectul arh. D. Marcu: au fost păstrate aleile, rondurile de vegetație, a fost refuncționalizată fântâna, cu canalul și bazinul cu oglindă de apă. Lucrarea a fost terminată în mai 2022.