ro | en
Tradiție și tehnologie. Documentarea digitală a Ansamblului Bisericii fortificate din Dealu Frumos

Tradiție și tehnologie. Documentarea digitală a Ansamblului Bisericii fortificate din Dealu Frumos

Autori: dr. arh. Andreea Iosif - coordonare ateliere, dr. arh. Cristina Constantin
Birou de proiectare: UAUIM

Colaboratori:
dr. arh. Andreea Iosif - coordonare ateliere
dr. arheolog Călin Șuteu - scanare 3D
dr. muz. Claudia Popescu - coordonare proiect
dr. arh. Cristina Constantin - coordonare expoziție
stud. arh. Matei Popovici - pilot dronă
designer Andreea Ivanciof - fotograf
drd. Valentin Popescu - documentare broșură
voluntari: stud. arh. Bianca Ivanenco, stud. designer Cosmin Longin - fotogrametrie

Comentariul autorului

Modelarea 3D este utilă atât pentru interacționarea realistă cu spațiul construit, cât și pentru studiul clădirilor. Proiectul răspunde la nevoia de instruire practică a viitorilor specialiști în domeniul extins al patrimoniului cultural (arhitectural, artistic, etc.) cu privire la folosirea instrumentelor digitale și a aplicațiilor de realitate virtuală pentru studierea și înțelegerea arhitecturii de patrimoniu în scopuri didactice, dar și practice (restaurare, proiectarea de interioare sau de spații noi). Ne-am dorit să oferim studenților și stagiarilor accesul la câteva instrumente digitale utile pentru rezolvarea unor probleme din activitatea lor profesională, dar și crearea unui material didactic și de popularizare. Am îmbinat folosirea noilor tehnologii în proiectarea de arhitectură cu cercetarea, documentarea și contextualizarea patrimoniului cultural transilvănean.
În proiectul propus am pus față în față cele două metode de investigare a patrimoniului arhitectural, cea clasică tradițională, bazată pe releveu și desene cu detalii ”cu creionul pe hârtie” și cea modernă, cu scanarea și fotogrametrierea patrimoniului, identificarea degradărilor cu echipamente specializate.Modelarea 3D pentru vizualizarea patrimoniului oferă mai mult decât un releveu digital creat automat de un scaner topografic 3D. Oferă o vizualizare realistă care include context, materiale, stare de conservare. De aceea, acest tip de modelare are cerințe specifice, adesea înrudite cu cele din industria de gaming.
Geometria spațiilor a fost asigurată de scanarea lui Călin Șuteu:
„Documentarea prin tehnologie TLS a ansamblului Bisericii Fortificate din Dealu Frumos (SB). Una din minunatele biserici săsești din inima Transilvaniei a fost scanată laser, un efort susținut de aproximativ 5 zile - din zori și până seara târziu/ dimineața devreme - însumând un nor de puncte impresionant (14.45 miliarde puncte), rezultat din 310 stații individuale, cu o eroare finală de grup (bundle error) de doar 5 mm.”
Aspectul realist a fost asigurat de fotogrametrie, activitate coordonată de arh. Andreea Iosif, care împreună cu arh. Andreea Ivanciof și ceilalți membrii ai echipei, secondați de participanții la workshop au documentat fotografic Ansamblul Bisericii Fortificate din Dealu Frumos.
Produsele activității coordonate de arh. Andreea Iosif:
- Realizarea vizualizarii 3D a ansamblului Bisericii fortificate Dealu Frumos, model de studiu obținut prin fotogrametrie: https://skfb.ly/oyUqE
- Executarea in machetă virtuală a unor elemente structurale de lemn: https://bit.ly/3zfPGvf
- Reconstituirea virtuală integrală a unor obiecte: Orga: https://skfb.ly/oyUpV Altarul: https://skfb.ly/oyTSL
Propunem un model de bună practică, ce urmărește rafinarea metodele de redare și comunicare a patrimoniului construit, folosind noile tehnologii pentru realizarea de noi produse culturale, într-un context interdisciplinar, dinamic și creativ.