ro | en
Trăind Limesul Dunărean
  • Nominalizare la secțiunea „Cercetare prin arhitectură / arhitectură și experiment”

Trăind Limesul Dunărean

Autori: arh. Ana-Maria Machedon, arh. Georgică Mitrache, arh. Dragoș Dordea, arh. Bogdan Ispas

Colaboratori:
Cercetător științific: Rodica Trifănescu
Arheolog: Adriana Panaite
Foto: Adrian Rădulescu

Comentariul autorului

Retrăirea istoriei este subiectul abordat de proiectul „Living Danube Limes – Valorising cultural heritage and fostering sustainable tourism by LIVING the common heritage on the DANUBE LIMES as basis for a Cultural Route” din Programul Transnațional Dunărea, care reunește 19 parteneri din 10 țări. Aria de desfășurare a proiectului se întinde din Germania, până la Marea Neagră.
Proiectul dezvoltă strategii de experimentare a istoriei vechii frontiere a Imperiului Roman de-a lungul Dunării, cu scopul creării unei noi rute culturale la nivel European. Pe teritoriul României, Limesul conține numeroase situri arheologice, multe încă foarte puțin explorate și inaccesibile. Un obiectiv al proiectului este nominalizarea Limesului Dunărean pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Cercetarea a cuprins într-o primă etapă, studierea tuturor siturilor arheologice romane de-a lungul Dunării din România și completarea datelor lipsă, și s-a materializat într-o expoziție prezentată la UAUIM cu ocazia Zilelor Limesului Roman. A urmat un studiu detaliat pe situl arheologic pilot, Sacidava, unde au fost dezvoltate proiecte pentru introducerea sitului în circuitul turistic cultural internațional.
În urma cercetării a fost definită o strategie de identificare a celor mai potrivite măsuri non-invazive și reversibile, pentru sporirea vizibilității siturilor arheologice, conservând atmosfera istorică autentică și identitatea locală. Soluțiile propuse au servit drept ghid de implementare a unor mici intervenții pentru toate siturile pilot din țările implicate în proiect.
Pentru situl arheologic pilot de la Sacidava s-a realizat conversia fostei gradinițe din comuna Rasova, într-un mic muzeu de istorie și etnografie. Muzeul găzduiește expoziția „Limesul Dunărean în România” și o hologramă a fostei cetăți de la Sacidava, creată în cadrul proiectului, cu ocazia workshop-ului „Măsuri de vizibilitate pe situri arheologice”.
Aplicația mobilă „Living Danube Limes” a fost lansată pentru înlesnirea accesului la informații arheologice și reconstrucții virtuale ale noii rute culturale.
Un element important al proiectului a fost reconstruirea unei galere romane din secolul al IV-lea prin tehnici istorice, fără ustensile moderne. Ambarcațiunea a navigat pe Dunăre conectând siturile pilot, punctul terminus fiind Hârșova. Sosirea la Rasova a fost celebrată cu un mic festival de re-enactment și inaugurarea Muzeului din Rasova.

Comentariul juriului

Proiectul reunește 19 comunități riverane din 10 țări, legate nu numai de un curs de apă și de 2000 de ani de istorie, ci și de ambiția de a revitaliza această moștenire. Participanții la proiect au tras la galere atât la propriu, cât și la figurat, reușind să aducă mai aproape ideea de limes dunărean de patrimoniul UNESCO cu ajutorul unei echipe multidisciplinare care a pus la lucru tehnici de ultimă generație – cum ar fi scanarea subterană – pentru a recupera situri vechi, și tehnici vechi – cum ar fi dulgheria romană – pentru a recupera situri contemporane care nu se regăsesc pe hărțile culturale și turistice acolo unde le-ar fi locul. Remarcăm promovarea sitului arheologic de la Sucidava și dezvăluirea lui printr-un proiect pilot în comuna Rasova, Dobrogea, anume conversia fostei grădinițe într-un mic muzeu de istorie și etnografie.