ro | en
Miriapod

Miriapod

Autori: arh. Laura Ioana Murariu
Birou de proiectare: Asociația Apropierea Culturii de Oameni Locuri și Obiceiuri - ACOLO

Colaboratori:
Concept + structură: stud.arh. Andrei-Sorin Olteanu + stud.arh.Marius-Catalin Indrei
Execuție: coord. Ovidiu Cîmpanu + participanții școlii de vară
Beneficiar obiect: Comuna Ceplenița
Beneficiari know-how: participanții școlii de vară
Credite imagini: arh. Ana-Ioana Călinescu (I1,I2,I3,I4); stud. arh. Andrei-Sorin Olteanu (I5); stud. arh. Diana Nistea (I6,I7,I8,I9); stud. arh. Andrei-Sorin Olteanu + stud. arh. Marius-Catalin Indrei (I10,I11,I12,I13)

Comentariul autorului

‘Miriapod’ este un o masă realizată cu studenți arhitecți în cadrul Școlii de Vară de la Conacul Cantacuzino-Pașcanu 2022 din comuna Ceplenița, organizată de către Institutul Național al Patrimoniului, sub sprijinul Primăriei Comunei Ceplenița și al Asociației ACOLO.

Masa va strânge de fiecare dată pe toată lumea în jurul său; folosind un sistem constructiv modular, o continuă repetiție oglindită, obiectul își propune să devină un punct de întâlnire-legare al comunității.
În primă fază, construită pe parcursul școlii de vară în cadrul atelierului de dulgherie, masa devine un obiect finit de 4 module; privind înspre viitor și având o dorință de a întregi comunitatea oamenilor din sat, ne vom întoarce din nou la obiectul origine, pe care vom dori să îl extindem modular. Obiectul primar va îmbătrâni, va aduna povești și amintiri care vor fi spuse mai departe de către ‘noii veniți’.

Ne-am găsit inspirația în dealurile satului și am creat un obiect care se așează pe orice loc de fiecare dată altfel. Fiecare modul este compus din baghete de lemn - câte un picior și două diagonale, fixate între ele cu șuruburi și de blatul din lemn cu balamale. Extinderea apare în momentul în care fiecare modul se oglindește și se prinde de cel anterior tot cu balamale. Acest lucru permite extinderea și plierea mesei. Excepția de la regulă o face modulul de capăt, care este singular, compus din doi montați verticali și două diagonale.

Ne-a preocupat și modul în care masa se transformă și se transportă. Aceasta, prin intermediul balamalelor blaturilor și al baghetelor, se pliază unul pe celălalt, împachetându-se ca un evantai.
Pentru că nu ne doream doar un obiect de mobilier, ci un ‘loc de luat masa’, în jurul Miriapodului apar o serie de bănci- locuri de stat. Acestea sunt realizate din plăci și baghete de lemn care se pliază pe șezut în momentul transportului.

Proiectul își propune, în ultimă instanță, cercetarea prin arhitectură-construcție, în cadrul unei școli de vară, prin două valențe: 1. masa va aduna comunitatea și va îmbunătăți factorul social; 2. implementarea ei de către studenți arhitecți încearcă să exploreze dimensiunea reală a arhitecturii - construcția unei idei desenate.