ro | en
Fotbalul ca infrastructură a democrației

Fotbalul ca infrastructură a democrației

Autori: arh. Zenaida Florea, arh. Cristian Bădescu, arh. Bogdan Liviu Isopescu, arh. Olimpia Onci

Colaboratori: Peisagist Alexandru Ciobotă, Sociolog Gabriel Boldiș, Artist vizual Laura Borotea

Comentariul autorului

Instalația F.I.D.(Football as Infrastructure of Democracy) a apărut ca urmare a concursului de idei lansat pentru piața Traian din Timișoara de BETA 2022.

Micronațiunea F.I.D, creată ca răspuns la tema concursului, este conținută între granițele fizice ale unei instalatii arhitecturale participative și regulile fair-play ale unor întâlniri sportive. Instalația este compusă dintr-o schelă multifuncțională și un teren de mini-fotbal, ambele deservind comunității cartierului Fabric, ca o agora simbolică unde pot fi performate, prin sport și alte activități spontane, libera exprimare, gesturile comunitare și democrația în general.

F.I.D. își are rădăcinile în tradiționalul meci de fotbal amator, dintre echipele „rivale” ale Căsătoriților și Necăsătoriților, început în 1936, în cartierul Fabric. Fără o altă miză decât coeziunea comunitară, și dincolo de golaveraj și statistici, fiecare partidă era urmată de o întâlnire comună, laolaltă cu familiile și prietenii. Astfel, tot ceea ce s-a consemnat în acești ani au fost mândria și emoțiile convivialității, ce au ajutat la transformarea cartierului într-un loc viu, plin de amintiri și semnificații.

F.I.D. are ca liant fotbalul - un „sport orizontal” ce promovează concepte precum echipa și colectivul, ce nivelează relațiile sociale dintre persoane și clase diferite, atât în rândul jucătorilor cât și al spectatorilor. Fotbalul este o oglindă a societății noastre, ce conține un limbaj și o formă de a face lucrurile, oferind, pe viu, un model funcțional ce ne conectează într-un fel sau altul cu paradoxurile societății în care trăim. Codul Fair Play al FIFA, cuprinde aceleași valori universale ce se regăsesc în mod special în democrațiile moderne. Prin fotbal se dorește cultivarea respectului, fraternității, pluralismului, diversității culturale și rasiale, militând împotriva rasismului, intoleranței și violenței, atât pe terenul de joc, cât și în afara lui. Într-un astfel de cadru, F.I.D. este spațiu de formare al valorilor civice, iar participarea ca amator sau profesionist, întărește sentimentul de apartenență la o comunitate.

Concret, F.I.D. a însemnat pentru piața Traian desfășurarea unui micro-campionat de fotbal cu 16 echipe din cartier. În același timp, instalația și terenul de fotbal au generat pe parcursul BETA proiecții de film, meciuri informale de fotbal, loc de joacă pentru copii, parcări spontane pentru biciclete, platou de filmare pentru videoclipuri și subiect de dezbatere.